Hírek

2015.10.12. 05:06

Szalagkorlátnak ütközött és felborult egy veszélyes anyagot szállító kamion az M6-oson (frissítve)

Dunaújváros - Árokba borult hétfőn hajnalban egy propánbután-gázt szállító tartálykocsis kamion az M6-os autópályán Daruszentmiklós térségében, a Pécs felé vezető oldal 80-as kilométerénél.

Gallai Péter

 

A tetejére borult egy cseppfolyósított propán-bután gázt szállító teherautó hétfőn hajnalban, amelyből szerencsére nem szivárgott a gyúlékony anyag Fotók: Ady Géza


A sofőr nem sérült meg a balesetben, a két gépjárműfecskendővel riasztott dunaújvárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a hat-hét tonna gázt szállító szerelvényt, valamint mérőműszerrel átvizsgálták a tartályt és megállapították, hogy nincsen rajta repedés, így szivárgás sem tapasztalható, ezen felül az átfejtőcsonk sem károsodott. A műszaki mentési munkálatokat a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, ezen felül a megyei műveleti labor is a helyszínre érkezett, továbbá a székesfehérvári hivatásos tűzoltók darus kocsija.

A szerelvényt csak akkor emelték ki az árokból és állították kerekeire, miután rakományát átfejtették – ez délelőtt tíz órakor kezdődött el – egy másik tartálykocsiba, a munkálatok és a rendőrségi helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták az M6-os sztráda mindkét oldalát a 83-as és 75-ös kilométerszelvény között. A közlekedőket Dunaföldvár-észak, valamint az M8-as autópálya csomópontjánál a 6-os számú főútra terelte a rendőrség.

Orosz Csaba dunaújvárosi tűzoltóparancsnok lapunk kérdésére elmondta, hogy a riasztást még az előző napi szolgálati csoport kapta meg, így a váltást fél hétkor a helyszínen ejtették meg.

– Mivel nem sérült meg a veszélyes anyagot szállító jármű tartálya, így tűzoltó szempontból végül egyszerű feladatunk volt, az átfejtés ideje alatt egy szerrel biztosítottuk a megfelelő biztonsági zónával elhatárolt helyszínt. Mivel négy órát meghaladó káreseményről volt szó, így az előírásoknak megfelelően elláttuk a helyszínen lévő kollégákat hideg étellel, valamint meleg teával.

A parancsnok azt is hozzátette, hogy az eset nagyobb bajjal, akár tragédiával is végződhetett volna, amennyiben megsérül a tartály. Ebben az esetben természetesen további intézkedéseket is foganatosítani kellett volna, azonban mint hangsúlyozta, ez rengeteg tényezőtől függ, például az időjárástól, a káreset helyszínétől, nagyságától. Mert minden eset más és más.

Szabó-Bisztricz Anett főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a tulajdonos gondoskodott a körülbelül hét tonna gyúlékony gáz átfejtéséről, amelyet délután három órára sikerült befejezni. A katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei a helyszínen baleseti jegyzőkönyvet vettek fel, míg a közúti veszélyesáru-szállítására vonatkozó szabályok betartását a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség vizsgálta.

Rendszeresen ellenőriznek a megyében

A székesfehérvári és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség rendszeresen ellenőrzi a veszélyes anyagok szállítását. A múlt héten a 62-es úton, az M6-oson és a Dunán akcióztak. Az ellenőrzés során egy festéket szállító kisteherautónál tizenegy hibát tártak fel: a rakományt nem rögzítették megfelelően, a festékek csomagolása helytelen és hiányos volt. A jármű három tűzoltó készülékéből kettő is hibás volt, és a magyar nyelvű fuvarokmány is hiányzott. Az M6-os autópályán és a Duna Fejér megyei szakaszán nyolc jármű, valamint négy géphajó ellenőrzése során hiányosságot nem találtak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!