Hírek

2015.01.19. 19:50

Szálló por: Hétfőre javult a helyzet, a tájékoztatási fokozatot sem kellett elrendelni

Dunaújváros – A hétvégén többször is meghaladta az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja, ami hétfőre jelentősen mérséklődött.

Gallai Péter

Ám nem csak ez jelent terhelést a szervezetre, az influenza aktivitás is fokozódik, de az időjárási frontok és a szokatlan meleg is megvisel minket. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegőhigiénés osztálya összesítette az elmúlt napok levegőminőségét Dunaújvárosban, a levegőhigiénés index alapján, szombaton kifogásolt (kettes szint a négyfokozatú skálán), vasárnap pedig egészségtelen (hármas szint) volt a szálló por (PM10) koncentrációja a településen.

Jelentős szennyező forrásnak számítanak közútjaink is: az utak és padkák portalanításának elmaradása közel ugyanannyival járul hozzá a szálló por növekedéséhez, mint a gépjárművek kipufogógáza.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny csoportjaira.

A hétfő délutáni levegőszennyezettségi adatok. Fotó: Zs. E., A. G.

A szálló por esetében az egészségügyi határérték 50 mikrogramm per köbméter, a tájékoztatási szint két egymást követő nap huszonnégy órás átlagában mért 75 mikrogramm, a riasztási pedig 100 mikrogramm két egymást követő napon, emellett az OMSZ szerint a következő napon javulás nem várható.

Dunaújvárosban ezek alapján egyiket sem kellett elrendelni, de a hétvégén többször határérték túllépést mértek, szombaton 120 mikrogramm volt a csúcs, de ekkor szinte egész nap meghaladta a 75 mikrogrammot a PM10 koncentráció. Vasárnap estére javult a helyzet – köszönhetően az esőnek is – ekkor már csak harminc mikogramm körüli értékeket mutattak a műszerek. Hétfőn alacsony adatokkal kezdődött a nap, majd három órakor elérte az ötvenet a szálló por, este hat órakor pedig 58 mikrogrammot rögzített az automata berendezés.

Dr. Müller Cecília megyei tisztifőorvos lapunk kérdésére elmondta, a szálló por leginkább a légúti betegségben – asztma, allergia, tüdőtágulat – szenvedők szervezetének jelenthet többletterhelést, az apró szemcsék ugyanis a legkisebb hörgőkig lejutnak, de az idősek, vagy a gyerekek is veszélyeztetettebbek.

– Amikor ilyen magas a koncentráció, akkor jobb otthon maradni – tette hozzá a szakember, aki kifejtette azt is, hogy az influenza terjedésének nincs köze a légszennyezettség emelkedéséhez, mivel előbbi vírus légúton, például köhögéssel és tüsszentéssel terjed.

– Az azonban bizonyos, hogy most egyidőben több negatív hatással találkozhat a szervezetünk, ugyanis az influenza és a légszennyezettség mellett ide veszem az ilyenkor egyáltalán nem szokványos időjárást, a frontok és a nagy hőmérsékletváltozás szintén megviseli az embert, többek között ingadozik a vérnyomás, vagy fejfájás jelentkezik.

A szélsebesség sokat számít

A levegőminőség alakulása szempontjából a szélsebesség alakulása még egy kisebb területi egységet tekintve is meghatározó. A felszín közelében a közepes és erős szelek elősegítik a magas légszennyezettség csökkenését, megszűnését és gátolják annak kialakulását. Egy település átszellőzése jelentősen függ a helyi domborzati és a beépítettség adottságoktól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!