Hírek

2013.04.04. 16:07

Számítógépen alkotnak - CAD-CAM informatikai verseny a Bánkiban

Dunaújváros - Az ország huszonhat diákja versenyez a Bánkiban azért, hogy kiderüljön, ki nyeri idén a CAD-CAM informatikai tanulmányi verseny országos döntőjét.

Körmendi Erzsébet

AutoCAD  néven a Bánki Donát Gimnázium és  Szakközépiskola indította útjára huszonegy évvel ezelőtt az informatikai versenyt,  akkor még meghívásos rendszerben, hogy bizonyítási teret nyisson a  gépész informatikai programok alkalmazásában jeleskedő diákoknak.  A  Nemzeti Szakképzési Intézet annyira figyelemre méltónak tartotta a vetélkedőt, hogy beemelte az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek közé, elnevezése az alkalmazott számítástechnikai programok miatt változott CAD-CAM-re.

Az Újszászról érkezett Szentmiklósi Viktor és  a szolnoki Kropp Krisztina (az egyetlen hölgy versenyző)  a feladatra koncentrál (Fotó: Lázár Zsolt)

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szervezésében megrendezett idei országos informatikai próba fő fordulója április 4-én, ma  délelőtt kezdődött a Bánkiban. Az ország tizenkét intézményének huszonhat diákja  ült géphez, hogy kiderüljön, százhúsz perc alatt melyikük tud a lehető legtovább és legtökéletesebben eljutni egy csigakerekes emelőhorog 3D-s változatának elkészítésében. A diákok CAD-CAM, valamint AutoCAD kategóriában próbálhatják ki magukat, szakképesítésük szerint. Molnár Attila igazgatóhelyettes szerint valójában nem a munkadarab elkészítése bonyolult  az időkorlát miatt van nehéz dolguk a fiataloknak.  Bánkis diák idén nem jutott be az országos döntőbe, viszont az ország számos nagyvárosából  érkeztek bizonyítani vágyó nebulók.

-  A díjak mellett további előnyöket is élveznek a legjobbak. Azoknak a tanulóknak nem kell majd vizsgázniuk bizonyos modulokból, akik meghatározott szint fölött teljesítenek, illetve az eredményért járó OKJ-s oklevél segíthet később a munkavállalásban - mondja Molnár Attila.

A délelőtti írásbeli feladat után délután szóbeli következett,  illetve különböző szakmai programokat kínált a vendéglátó intézmény a diákoknak és a kísérő tanároknak délelőtt. Az ünnepélyes  eredményhirdetés április 5-én, pénteken fél 12-kor lesz a Bánkiban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!