Hírek

2015.02.06. 19:40

Számlálóval segítenek - Mutatják a lámpa adott jelzéséből visszalévő időt

Dunaújváros - Az elmúlt időszakban a közlekedők a város több kereszteződésében, a forgalomirányító készülékek mellett egy kiegészítő lámpával is találkozhatnak. Ezek az adott jelzésből visszalévő időt mutatja másodpercekben.

Gallai Péter

Az Aranyvölgyi út és a Baracsi út kereszteződésében (fenti képen) is telepítettek kiegészítő visszaszámlálókat, bár az egyik pénteken nem üzemelt

Érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal szóvivőjétől, Pálfi-Németh Tündétől megtudtuk, hogy a Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság kérése volt a forgalomirányító készülékek mellé visszaszámláló beépítése, ami az adott jelzés hátralévő idejét mutatja, ezzel biztonságosabbá téve az áthaladást és a közlekedést. Az alábbi csomópontokban építették ki a visszaszámláló készülékeket: Szórád M. út Építők útja Béke tér kereszteződés, Szórád M. út - Dózsa Gy. út kereszteződés, Aranyvölgyi út - Magyar út kereszteződés és Aranyvölgyi út - Baracsi út kereszteződés. Ennek a munkának az összköltsége bruttó 5,8 millió forint volt.

A Vasmű út és a Dózsa György út kereszteződésében ledes lámpákra cserélték a régieket, amelyek takarékosabbak és jobban is láthatók

Ezek a kiegészítő berendezések nem mindenhova szerelhetők fel, a kijelzők csak az úgynevezett fix programok szerint működő csomópontok esetében használhatók, ahol minden ciklusban azonos időzítések vannak beállítva. Például járműérzékelő detektorokkal működtetett csomópont esetében a visszajelző nem használható, mert minden ciklusban eltérnek egymástól az irányok piros és zöld időzítése. Nagyon fontos, hogy működő jelzőlámpa esetén mindig a fényjelző készülék piros-sárga-zöld jelzéseinek megfelelően kell az autósoknak közlekedni. A visszaszámlálók csak tájékoztató adatokat jelenítenek meg, azok jelzései alapján közlekedni, indulni nem szabad.

Az említetten felül további fejlesztések is történtek a városban: a Bercsényi utca 8. szám előtt lévő forgalomirányító jelzőlámpa beszélő hangjelzővel történő ellátását kérte a Hild József szakközépiskola vezetősége, mivel ez nagyban megkönnyítené a látássérült tanulóik átkelését. Ez bruttó 400 ezer forintba került.

A Városháza tér előtt lévő forgalomirányító jelzőlámpák ledesítése már korábban megtörtént. Ezzel az üzemeltetési költségek csökkentését és a jobb láthatóságot valósították meg, bruttó 2,7 millió forint értékben.

Az Aranyvölgyi út és a Baracsi út kereszteződésében (fenti képen) is telepítettek kiegészítő visszaszámlálókat, bár az egyik tegnap nem üzemelt. A Vasmű út és a Dózsa György út kereszteződésében pedig ledes lámpákra cserélték a régieket, amelyek takarékosabbak és jobban is láthatók





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!