Hírek

2015.01.28. 16:45

EKÁER: meghosszabbították a próbaidőt, csak március 1-től büntetnek!

Dunaújváros - Hirtelen bevezetett, a kívülálló számára nagyon bonyolult és hamarosan változó szabályokat ismertettek.

Pekarek János

Régen láttam annyi embert a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara nagy előadótermében összegyűlni, mint szerdán délután, amikor az EKÁER-ről, azaz az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerről rendeztek előadást. A szó szoros értelmében zsúfolásig telt a terem érdeklődőkkel, akik egyben mind érintettek is voltak: fuvarozó, kereskedő cégek vezetői, ügyintézői.

Az EKÁER-ről már többször írtunk lapunkban. Az Európában (eddig) páratlan rendszerről szóló jogszabályok, a törvény és a végrehajtási utasítás 2014. decemberében jelentek meg, és január elsejétől már életbe is lépett az legrövidebben talán elektronikus menetlevélhez hasonlítható eljárás.

Cikkeink természetesen nem pótolhatják sem a törvényi szövegeket, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által működtetett tájékoztató- és tesztoldalak ismeretét, de még a kamarai tájékoztató előadást sem. Minden érintett vagy érdeklődő haszonnal olvashatja a www.nav.gov.hu internetes oldalakon közzétett információkat.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak az EKÁER-ről szóló előadásra

A kamaránál összegyűlteknek Tófalvi Gáborné, a NAV Fejér megtyei igazgatóságának munkatársa, illetve Baranyi Péter és Vági Ágnes, a NAV Közép-Dunántúli Regionális Igazgatóságának munkatársai adtak tájékoztatást és válaszoltak a kérdésekre.

Tófalvi Gáborné hangsúlyozta: tájékoztatójuk a jelenleg hatályos jogszabályokon alapul - viszont hamarosan jelentős változások várhatók az EKÁER-rendszerben!

Néhány részlet az ismertetőből: a kockázati termékek közé tartozik többek között a hús, a tej - és tejtermékek, a zöldség, a gyümölcs, a kávé, az állati takarmány, a homok, a kavics, a sóder, a kátrány, a ruházati termékek, a lábbeli. Vagyis e rendkívül szerteágazó termékek (és még sok más!) csoportjai után kell kockázati biztosítékot letétbe helyezni a NAV számláján, vagy számlabefizetéssel, vagy egy pénzintézet garanciavállalásával. Fontos, hangsúlyozta Tófalviné, hogy nem a befizetés időpontja, hanem a visszaigazolás időpontja számít teljesítésnek! A letéttel hatvan napon belül számol el a NAV.

Regisztrálni, illetve érvényes EKÁER-számot kérni a www.ekaer.nav.gov.hu internetes oldalon lehet. Ehhez azonban ügyfélkapus azonosító szükséges. Egy azonosító szám az egy gépjárművel szállított, egy feladási helyről egy lerakodási helyre irányuló szállítmányra érvényes. Ha több helyre, többféle árut visznek, akkor több számra van szükség. Azonban bizonyos termékek bizonyos súlyhatár alatt, vagy, ha nem útdíjköteles járművel szállítják azokat, akkor nem esnek az EKÁER hatálya alá. Ahogyan az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országokba, vagy onnan hazánkba szállított termékek sem.

Rengeteg a kivétel, úgyhogy érdemes elmerülni a részletekben!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!