Hírek

2013.07.10. 22:00

Számvevőszéki ejnye-bejnye Kisapostagnak

Kisapostag - Nyilvánosságra hozta a községi önkormányzatot vizsgáló jelentését az Állami Számvevőszék.

Pekarek János

Közzétette szerdán a Kisapostag önkormányzatának ellenőrzéséről szóló jelentésének összefoglalóját az Állami Számvevőszék.

Az ellenőrzés során az önkormányzat belső kontrollrendszereit vizsgálták. Mint az összefoglaló tartalmazza: a belső kontrollrendszer kiépítése és működtetése nélkül nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása.

Egy a beruházás, amit jó kontrollnak kell követni: az óvodaépítésen Németh Ferenc festő (Fotó: Vohlmann György)

A számvevőszék megállapításai szerint a kisapostagi polgármesteri hivatalban 2011-ben a belső kontrollrendszeren belül a kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési rendszer, a kontrolltevékenységek, az információs és kommunikációs rendszer, valamint a monitoring rendszer kialakítása nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek. Az összesített értékelés alapján a belső kontrollrendszer kialakítása nem volt megfelelő, amely kockázatot jelent az önkormányzat tevékenységeinek szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes végrehajtása során.

A jelentés összefoglalója kitér arra, hogy a kisapostagi önkormányzatnál 2011-ben az államháztartáson kívülre történő működési és felhalmozási célú pénzeszközátadásokkal, az állományba nem tartozók megbízási díjaival, valamint a külső szolgáltatók által végzett karbantartási, kisjavítási munkákkal kapcsolatos kifizetések során a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő szakmai teljesítésigazolás és utalvány ellenjegyzés belső kontrollok működésének megfelelősége gyenge volt. Jogosulatlan kifizetést nem tárt fel az ellenőrzés, azonban a hiányosságok miatt fennáll a hibák bekövetkezésének a kockázata. A kontrollok a csalás és a korrupciós kockázatok megelőzésében is hangsúlyos szerepet játszanak. A rossz kontroll korrupciós kockázatot is jelent.

Kérdésünkre dr. Benedek Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője azt válaszolta: 2011. július elsejétől a törvény értelmében megszűntek a következmények nélküli ellenőrzések a számvevőszéknél. Megállapításait megküldi az ellenőrzött szervezet vezetőjének, amelynek intézkedési tervet kell készítenie. Ezt az ÁSZ utólag ellenőrizheti. Ebben az esetben a polgármesternek és a jegyzőnek tettek javaslatokat a hiányosságok kijavítására, az esetleges munkajogi felelősség kivizsgálására.

Megkérdeztük Nagy Attilát, Kisapostag június 30-án megválasztott új polgármesterét is, aki közölte: miként az választási programjában is szerepelt, első feladatai között tartja számon a feltárt hiányosságok kijavítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!