Hírek

2015.05.12. 17:58

A gazdáknak menteniük kell(ene) a menthetőt a földeken

Dunaújváros - Nemrég még a belvíz miatt aggódtunk - mostanra az aszály lett a legnagyobb ellenfél...

Pekarek János

- Egyetlen csepp eső sem esett a múlt héten, egyre lankadtabb a helyzet - foglalta össze a pillanatnyi mezőgazdasági állapotokat Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője. Majd úgy folytatta: nagyon régóta nem volt ennyire száraz tavasz, amit minden növénykultúra nagyon megszenved.

Ezt mi, városlakók is tapasztaljuk bár többnyire örülünk annak, hogy száraz, napos, enyhén szeles heteket élünk át.

Ez az időjárás viszont a piaci költségeinket, amint az ország gazdasági teljesítményét alapvetően meghatározó mezőgazdasági eredményeket enyhén szólva negatívan befolyásolja.

- Van olyan rész a tábláinkon, ahol még ritka a kelés, a mag máig a száraz talajban van! - mondta az ágazatvezető, jellemezve vetéseik állapotát. - Ráadásul a növényvédő kezeléseket is halasztanunk kellene, hiszen nincsen csapadék, ami belemosná a talajba a védőszereket. Holott a napraforgónál nagyon is szükség lenne erre. A gyomok ugyanis nagyon erősen növekednek, hiszen a nemesített kultúrnövényeknél sokkal jobban bírják a szárazságot, gyökereik is jelentősen mélyebbre hatolnak.

Ahogyan Márkli János említette: most, május közepén kellene egyre jobban növekedniük a növényeknek. Azonban a kellő csapadék híján ez elmarad, mind nehezebb a helyzet. Úgy tűnik, hogy a szárazság, az aszály miatt előrébb jön a betakarítás általában júliusra tervezett ideje is, mivel a növények kényszerérésben vannak.

Most már nem az a kérdés, hogy lesz-e rekordtermés, hanem az, hogy lesz-e termés? A szakember szerint mindenképpen a tavalyinál sokkal rosszabb termésátlagokra számíthatunk. Ugyanakkor a szapora gyomok miatt további gomba- és rovarölőszereket kell kiszórni, menteni a menthetőt alapon. Ami tovább növeli a növénytermesztők költségeit. Öntözésre emellett sem technikai, sem anyagi lehetőség nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!