Hírek

2016.08.30. 19:35

Szárnyalhat az iskola

Dunaföldvár - Kedden délután ünnepélyes keretek között átadták a dunaföldvári Beszédes József Általános Iskola új épületszárnyát, amelyet a főépület melletti régi rendőrségi helyiségekből alakítottak át.

L. Mészáros Irma

Az iskola új épületszárnyának átadó ünnepsége a zeneiskolások és a Löfan Mazsorett táncosainak kis műsorával kezdődött. Majd Horváth Zsolt köszöntötte a nemes alkalmon mindazokat, a helyieken kívül a Paksról és Szekszárdról érkezett vendégeket is, akik hozzájárultak egy álom megvalósulásához.

Horváth Zsolt polgármester, dr. Süveges Árpádné alpolgármester, Kováts Balázs alapítványi elnök
Fotó: Zsedrovits Enikő

A dunaföldvári városvezető egy afrikai közmondást idézett: Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal! A korábbi és a mostani városvezetés és sok segítő együtt indult el 2008-ban azért a célért, hogy egy iskolakomplexum jöhessen létre Dunaföldváron.

A Beszédes József Általános Iskola öt évvel ezelőtt átadott új iskolaépületével, a régi iskola és a mostani szárny felújításával ugyanis végre megszűnt a szétszórt helyszíneken való tanítás és az alsó tagozat töredezettsége.

Szeptember 1-jén a most felavatott részben három tágas és világos osztályterem, tornaszoba, kiszolgáló helyiségek várják immár teljesen berendezve a kisdiákokat, akik közül a műsorban szereplők az ünnepség után már be is ültek a helyükre.

 

A felújítás a Dunaföldváron élő Szabó Imre építész (Dunaújváros főépítésze) tervei alapján készült. A kivitelező cég vezetője, Varga Lajos elmondta: a hátsó rész teljes bontása és újjáépítése, alászigetelés, pincetömedékelés, a tetőszerkezet, a gépezet megújítása, új nyílászárók és energiatakarékos napelemes rendszer kialakítása és sok más szerepelt a feladatok között.

Katonáné Keresztes Mária, az intézmény vezetője az öröm és köszönet ünnepének nevezte a napot. Aki iskolát épít, a jövőbe fektet - hangsúlyozta. Hálás azért, hogy Dunaföldváron az önkormányzat minden döntése azt mutatja, szívügye az oktatás. A mostani szárnyfelújításhoz harminc milliót nyertek pályázaton, s hatvan milliót a város biztosított saját erőből. Bár a fenntartó januártól nem az önkormányzat, de mint a városvezető mondta, a lényeg, hogy a város gyermekei 21. századi körülmények között tanulhassanak. Dr. Süveges Árpádné alpolgármester - ötgyermekes családanya szemével is - folyamatosan követte a felújítási, majd a berendezési munkákat. Modern, kreatív ötleteivel hozzájárult az igényes és gyermekközpontú terek kialakításához. Az alpolgármester asszony az utóbbi időszakban naponta jelen volt a helyszínen, s nagy örömére Albereczki Gábor építésvezető jó partner volt.

Gangl Zolna, Csizmadia Dalma, Pribék Rebeka már be is ült az iskolapadba az ünnepség után
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az épületszárny környezete is rendben fogadja a gyerekeket, hiszen a Lipták Tamás vezette kertbarátok parkosítottak. Az AztaKesevit csoport fiataljai pedig a befalazott rendőrségi kaput varázsolták át - stílusosan.

Sokan tettek azért, hogy már a mai napon igazi gyermekbirodalom az épület. A gyerekek is elhiszik majd, amint az intézményvezető Einstein szavaira hivatkozva mondta: A világon minden egy csoda. Ezt a csodát köszönik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!