Hírek

2015.11.12. 15:27

Gyémántfokozatú olimpiai támogatóvá válhat Dunaújváros

Dunaújváros - A tervezett ötből két napirendi pontot zárt ülésen tárgyaltak a képviselők a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen.

Körmendi Erzsébet

A szakképző intézmények minisztériumi irányítás alá kerültek július elsejével, és szakképzési centrum jött létre helyben, amelynek főigazgatója Őszi Attila lett, aki addig a Lorántffy középiskolát vezette. A változás új beltartalmú vagyonkezelési szerződést igényel az önkormányzat és a szakképzési centrum között. Ezt hagyta jóvá a közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén.

Másodjára támogatási kérelemmel foglalkoztak a képviselők. A Szent Pantaleon Kórház főigazgatója bruttó 189 millió forint visszatérítendő támogatást igényelt az önkormányzattól, mivel a jelenleg két külső telephelyre (Kulcsra és Várpalotára) kiszervezett rehabilitációs és krónikus ágyakat a fennálló szerződés lejárta után (2016. február) a kórház főépületében kívánják működtetni. Ezzel olyan tevékenység kerülne vissza a kórház központi telephelyére, amelyre fokozott lakossági igény mutatkozik: 70 mozgásszervi rehabilitációs ágy, 40 elme rehabilitációs ágy és 18 belgyógyászati krónikus ágy. A visszatérítendő támogatást a kórház egy összegben kívánja visszafizetni abban az esetben, ha a megvalósításra megkapja az igényelt pályázati támogatást. Amennyiben pályázati forrásban nem részesül egészségügyi intézményünk, akkor két év alatt, havi egyenlő részletekben törleszti a kölcsönt.

Gál Roland mellett Cserni Béla és Izsák Máté egyeztet az egyik napirendi pontról a közgyűlésen

A Rio Klub elnöke azzal a kérelemmel fordult Dunaújváros polgármesteréhez, hogy településünk csatlakozzon a Rio Klub - A magyar sporthősökért kezdeményezéséhez. Cserna Gábor elmondta felvezetésében, hogy a Nemzet Sportvárosaként nagy jelentőséggel bírna, ha egyetlen magyar településként gyémántfokozatú támogatója lehetne a város a riói olimpiának. A cím 40 millió forint támogatással érhető el. Tízmillió forintot idén, tízmillió forintot pedig jövőre biztosít az önkormányzat saját forrásból erre a célra, a fennmaradó húszmillió forint miatt pedig megkeresik a helyi nagy cégeket a Ferrobetont, a Hankookot és az ISD Dunaferrt. A Rió Klub pedig a több száz olimpikon közül harminckettőt támogat gépkocsival, közülük kettő dunaújvárosi lenne. Az autók jelképes átadására a város szilveszteri rendezvényén kerülne sor. A közgyűlés támogatta a kezdeményezést, az általános tartalék terhére biztosította az idei évre esedékes tízmillió forintot.

Majd zárt ülésen döntött két témában. A Dunaújvárosi Főiskola, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata között létrejövő szerződést elfogadta a testület. A dokumentum alapján amelyben a főiskola használatba adja a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumnak a szerződésben részletezett épületrészt, amelyben a Bánki középiskola kapott helyet szeptembertől.

A Dunaújvárosi Főiskolával kötendő szerződés keretében a közgyűlés arról is döntött, hogy az önkormányzat 15 parkolóhelyet, valamint a DF kollégiumában egy ötfős lakóegységet, valamint egy háromágyas szobát bérel a felsőoktatási intézménytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!