Hírek

2015.10.29. 17:23

Teljes útzár volt néhány órára a Százlábúnak nevezett hídon

Dunaújváros - November közepére végezhetnek az építők a Százlábúnak nevezett híd teljes felújításával.

Pekarek János

Még augusztusban kezdték el a Szalki-szigetre vezető vasútvonal és a Felsőfoki-patak felett átívelő, a volt laktanyától a város felé vezető úton álló, csak "Százlábú"-nak becézett híd felújítását a DVG Zrt. szakemberei.

Bár a név szép, azért egy-két lábnyi híja megvan a száznak: ezt nem árt leszögezni...

Viszont tény, hogy a sokat használt híd alaposan megérett a felújításra! Erre több mint százmillió forintot biztosított a kezelő, a város önkormányzata. A kezdetektől egysávos lezárások mellett dolgoztak az építők és a szerelők, előbb a városba befelé vezető sávot, majd a kifelé vezető oldalt zárták le.

Csütörtökön pedig reggel hét és délután három óra között egyszerre volt zárva mindkét sáv: a híd korlátjának acélelemeit emelték be autódaruval a helyükre.

De nem csak a "Százlábú" pályaszerkezetét, hanem a híd alatti tartószerkezeteket is felújították. Elbontották a járdát, az útszigetelést, az aszfaltot, a víznyelőket is.

Csólig Balázs és Szendrő Károly közreműködésével nagyteherbírású elemeket emelnek be az óvárosi közúti híd felújítása során csütörtökön délután. Teljes útzár volt néhány órára

Egészen pontosan bruttó 100 millió 890 ezer 455 forintot biztosított a dunaújvárosi önkormányzat a kezelésében lévő, úgynevezett százlábú híd felújítására.A munkaterületet augusztus 6-án adta át a város a DVG Zrt. szakembereinek. A tervek szerint pályalemez-szigetelést, vízelvezető-javítást, burkolatcserét, a beton- és a vasbeton-elemek javítását végzik el, kicserélik a korlátokat, és felújítják a híd melletti, úgynevezett vizsgálólépcsőket is.  A munkavégzés ideje alatt a hídnál lévő buszmegállókat eredetileg szerették volna megszüntetni, ám lakossági kérésre közbenjárt a képviselő, és ideiglenes megállóhelyeket alakítottak ki a hídtól nem messze.  Úgy tervezték, hogy a munkálatokkal október 31-re végeznek – azonban időjárási nehézségek miatt néhány napot csúszik a határidő. Az útszigetelést például kizárólag négy ütemben engedi elvégezni a technológiai előírás, amely ütemek között ráadásul ötnapos megkötési szünetek is vannak. Ha rossz az idő, akkor ez a szünet pár nappal hosszabbodhat. Azért a mai állapotok szerint legkésőbb november közepére végeznek a felújítással!

A csütörtöki nap volt a legnehezebb: ekkor egyszerre mindkét forgalmi sávot le kellett zárni az addigi, jelzőlámpával irányított, váltakozó irányú sávlezárás helyett. Mégpedig azért, mert tegnap emelték be a helyükre az új acélkorlátokat, amelyek súlya miatt nagy teherbírású autódarura volt szükség – az pedig másképp nem fért el a hídon, csak úgy, hogy elfoglalta a szabad sávot. A felújított hídon természetesen továbbra is lesz járda mindkét oldalon (ráadásul új betonszerkezettel!). Lesznek új víznyelők, összesen négy, rozsdamentes acélból, műgyanta szigeteléssel. Tehát még közel két hétig tart az egysávos forgalomkorlátozás a Százlábú hídon. Aminek az új, korszerű hídszerkezet mellett az a haszna is meglehet, hogy az autósok új útvonalakat fedeznek fel: csökken a terhelés...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!