Hírek

2015.11.18. 12:36

Befejeződött a Százlábú híd felújítása - teljes szélességében átadták a forgalomnak

Dunaújváros - Várhatóan húsz évig működhet majd újabb nagyobb felújítás nélkül az óvárosi Százlábú híd.

Pekarek János

Teljes szélességében átadták a forgalomnak az óvárosi, úgynevezett Százlábú hidat kedden reggel kilenc órától: akkorra fejeződött be a műszaki átadás-átvétel - tudtuk meg Nagy Zsolttól, a beruházást fővállalkozásban mintegy két hónap alatt elvégzett DVG Zrt. műszaki vezetőjétől.

Mint mondta: legutóbb húsz éve végeztek hasonló méretű felújítási munkát a hídon és várhatóan tizenöt-húsz esztendeig nem lesz majd szükség ilyen munkálatokra. Mindenesetre ezután is évente felülvizsgálják és karbantartják majd a hidat.

Goldberger Gábor és Tóth Zoltán a hídfelújítás utómunkálatain (leginkább az összepakoláson) dolgoztak szerdán délelőtt a Százlábú híd alatt, a patakmeder szomszédságában

Felsorolni is hosszú, mi minden fért bele ebbe a felújításba - amelyet eredetileg augusztus végétől október végéig terveztek, ám a kedvezőtlen időjárás miatt némileg változott a határidő.

A munka két nagyobb részre tagozódott: egyrészt az út-és hídtechnikai részt javították, másrészt a felületi szerkezetet korszerűsítették.

Ehhez el kellett bontani a régi aszfaltrétegeket, sok más egyébbel együtt.

Az elmúlt két és fél hónapban a DVG Zrt. mint fővállalkozó két alvállalkozóval dolgozott a hídszerkezet és az útpálya felújításán. Ennek során a szerkezet felületének homokfúvásos tisztítása után speciális  CChabarccsal egyenlítették ki az úttestet, majd különleges műgyanta- szigeteléssel ellátva négy rétegben vitték fel az új rétegeket, öt-ötnapos technológiai szünetekkel. Félpályánként dolgoztak, hogy a híd fennmaradó oldalán közlekedhessenek a járművek.

Elvégezték az új járda betonacél- szerelését és zsaluzását, új korlát-tartószerkezeteket szereltek fel és lebetonozták a járdát, ugyancsak félpályánként. Bekötötték az új víznyelőket, felvitték az új, hengerelt aszfalt burkolatot. Közben a híd alatt, a tartószerkezeten is dolgoztak: teljesen felállványozták, a teljes mederrészt is felújították, kijavították a hídvédelmi rézsűt, teljes szélességben, és lőtt betonnal megerősítették. Új surrantókat építettek be, és felújították a hídvizsgáló lépcsőket, a járdacsatlakozásokat és szalagkorlátokat.

Visszaállították a hídfőnél lévő buszmegállókat is, amelyeket a felújítás idejére ideiglenesen áthelyeztek. Mindez mintegy százmillió forintjába került a dunaújvárosi önkormányzatnak. Az autósoknak pedig sok türelmébe, hiszen ez a város egyik legfontosabb útvonala. Azonban, jegyezte meg Nagy Zsolt, a DVG Zrt. ágazatvezetője a félpályás útlezárások is viszonylag gördülékenyen zajlottak. Csak néhány órára kellett teljes útlezárást alkalmazni, amikor az autódaru nem fért el másképp.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!