Hírek

2017.05.17. 17:20

Száznegyven éves lett a dunaföldvári tűzoltóság

Szombaton délelőtt fel-felzúgó szirénahang töltötte be a belváros utcáit. Szerencsére nem vészhelyzetnek lehettek szemtanúi a lakók. E jelzéssel a Tolna megyei Szent Flórián-napi ünnepségen részt vevők hívták fel magukra a figyelmet. A Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület ugyanis ezen a napon ünnepelte működésének száznegyven éves évfordulóját.

L. Mészáros Irma

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség, Dunaföldvár Város Önkormányzata, valamint a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület közös rendezvényén emléktáblát avattak a tűzoltószertárnál. Majd a koszorúzást követő felvonuláson a menetet egy több mint százéves, lóvontatású kocsifecskendő vezette, amelyen négy, korhű egyenruhába öltözött lánglovag ült. Mögöttük a megye különböző településeiről érkezett tűzoltók - hivatásosak és önkéntesek -, valamint modern tűzoltóautók haladtak egészen a belvárosi templomig. Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének és az elmúlt csaknem másfél század lánglovagjainak a tiszteletére Szabó Oszkár plébános celebrált szentmisét. Beszédében megemlékezett a római katonatiszt Flórián elhivatottságáról, bajtársiasságáról és hitéről. Hozzá hasonló minden mai tűzoltó, mondta, hiszen kiválasztottként mint Jézus Krisztus körbejár és jót cselekszik . A szertartáson a katolikus plébános megszentelte a földvári önkéntesek új zászlaját, majd az utcán a tűzoltóautókat is.

Az ünnepség a Beszédes József Általános Iskola aulájában tartott állománygyűléssel folytatódott, ahol közreműködött a Szekszárdi Német Nemzetiségi Tűzoltó Zenekar. Dunaföldvár Város önkormányzata nevében Horváth Zsolt polgármester elismeréssel szólt a tűzoltók hivatásáról, áldozatos munkájáról és fontos közösségépítő szerepéről. Köszönetet mondott a tűzoltók hozzátartozóinak is. Dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, Tolna megyei igazgató a szabályozott tűzvédelem európai és magyar történetét és hagyományait tekintette át röviden, s méltatta a földváriak tevékenységét.

Csányi Imre, a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka áttekintette az egyesület történetét, megemlékezve az alapítókról, a későbbi parancsnokokról, Kerekes Béláról és Berényi Józsefről (aki még ma is tagja az egyesületnek), valamint vázolta a folyamatos műszaki fejlődést.

A mostani ünnepségen több mint harminc tűzoltó kapott elismerést és jutalmat magas szintű tevékenységéért. A földvári önkéntesek közül a Magyar Tűzoltó Szövetség országos szintű elismerésében részesült Wartig László, aki 1962 óta tagja az egyesületnek. A Tolna Megyei Tűzoltószövetség díszérmét Bircsár Antal és Csiri Pál kapta, emlékplakettjét pedig Hegedűs András, Petrovics József, Rácz Szabolcs és Boros Dávid, a dunaújvárosi Bánkiban tanuló tizenhét éves diák. Csányi Imre a jubileum alkalmából díszserleget vehetett át Gergelics István nyugállományú tűzoltóezredestől, a Tolna megyei Tűzoltó Szövetség elnökétől. Elismeréssel köszönték meg Horváth Zsolt polgármesternek is a tűzoltók támogatását. A Tolna Megyei Polgárőr Szövetség képviseletében Széles János elnök százezer forintot adományozott a száznegyven éves egyesületnek.

A rendezvény a Bátai Sárköz Néptánc Egyesület előadásával folytatódott, majd pohárköszöntővel és ebéddel zárult.

A nagy hagyományú földvári tűzoltók munkája nemcsak Dunaföldvár városa, hanem egész Tolna megye javát szolgálja, magas szinten garantálva az itt élők tűz- és katasztrófák elleni védelmét - értékelte dr. Balázs Gábor a jubiláló közösséget, amelynek jelenleg negyvennégy tagja van. Tűzoltásra, műszaki mentésre bevethető létszámuk húsz fő. Ők váltásban, szabadidejükben a nap huszonnégy órájában biztosítják a minimális négy fő kivonulási létszámot. Az egyesület léte bizonyítja, hogy Dunaföldvárnak vannak olyan polgárai, akik valami mély indíttatásból tenni akarnak a környezetükért, szabadidejüket nem sajnálva vállalnak feladatot a közösségért - tette hozzá az ezredes.

Ha baj van, a dunaföldvári önkéntesekre mindig számíthatnak a helyiek. Találó a jelszavuk: A mi szabadidőnkben az önök biztonságáért.

Az 1877 szeptemberében - a megyében az elsők között - létrejött Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egylet Reitter József főparancsnokságával kezdett tevékenykedni. A következő évben csaknem százötven rendes tagja volt. Csapatzászlójukat 1879-ben szentelték meg - idézte a parancsnok a kezdeteket.

2005 óta Csányi Imre vezetésével működnek. A földvári önkéntes tűzoltóság 2014-ben - az országban hatodikként - önálló beavatkozási jogot kapott, és abban az évben a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Év önkéntes tűzoltó egyesülete címet adományozta részükre.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!