Hírek

2013.01.15. 18:03

Százötven millióhoz jutott a DPASE - sokan sokallják

Dunaújváros - A Lehet Más a Politika helyi szervezete elhibázottnak nevezte a közgyűlés múlt héten csütörtökön hozott döntését. Vélemények és jólértesültek: támogatáskérdés.

Szabó Szabolcs

Sajtótájékoztatón reagált a múlt hét csütörtöki közgyűlési döntésre kedden a Lehet Más a Politika párt önkormányzati képviselője Szabó Zsolt és az LMP támogatásával korábban időközi voksoláson induló Czinkon Zoltán.

Szabó Zsolt szerint felelőtlen döntést hozott a közgyűlési többség amikor 150 milliós, vissza nem térítendő támogatást szavazott meg a Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesületnek. Az LMP képviselője úgy véli, a város - a decemberben kapott 1,5 milliárdos állami dotáció ellenére - nincs abban a helyzetben, hogy százmilliós támogatásokat osztogasson.

- Egy ilyen gazdasági helyzetben felelős gazdálkodásra van szükség! Elsősorban az egészségügy, oktatás és a városüzemeltetés terén kell e meglévő forrásokat felhasználni - fogalmazott Szabó, aki szerint a támogatás mértéke is kétséges, hiszen korábban a városi sportiskola 40 millió forintból gazdálkodott és működtette a helyi utánpótláslabdarúgást is.

A tájékoztatón civilként felszólaló Czinkon Zoltán - aki alapító tagja volt az 1998-ban alakult sportegyesületnek - úgy vélte, világos és a későbbiekben ellenőrizhetetlen koncepció nélkül született meg a döntés.

- Emellett, ha már 150 millió forintot akar elkölteni az önkormányzat, annak a pálhalmaiak is örültek volna, ha például megépül a hosszú évek óta várt kerékpárút, vagy nem kell az ott élőknek a városinál jóval magasabb vízdíjat fizetniük - tette hozzá Cinkon.

Kezdés előtt - a szurkolókat üdvözli a DPASE felnőtt focicsapata. A támogatás főként az utánpótlásfejlesztést szolgálja majd (Fotó: Vohlmann György)

A tájékoztató után megkerestük a támogatás kedvezményezettjét, az egyesületet is. Sztanó Miklós, a Dunaújváros PASE általános igazgatója így fogalmazott:

- Az egyesület vezetősége és tagsága örömmel fogadta a közgyűlés pozitív döntését, mely alapján tovább lehet folytatni az egyesület építését és fejlesztését. A Vidám parki műfüves pályák megvalósítására is lehetőség lesz ebben az évben, amelynek köszönhetően rossz időben is megfelelő körülmények között tudnak edzeni korosztályos csapataink.

A DPASE felnőtt gárdája jelenleg az NB III-as bajnokság Dráva csoporjának 3. helyén áll. Az amatőr státuszúként jegyzett együttes azonban jelentős értéket képvisel. A nemzetközi kitekintésű német szaklap, a Transfermarkt.de összesítése szerint a DPASE felnőtt keretének értéke meghaladja a 1,4 millió eurót, a legértékesebb játékosa a 175 ezer eurót érő Böőr Zoltán.

A megyei és az országos labdarúgásban jártas forrásaink szerint a DPASE, mint egyesület építését és fejlesztését kiemelt figyelemmel kíséri a labdarúgás iránt elkötelezett Orbán Viktor miniszterelnök is, akit a fehérvári Videoton FC mérkőzéseit rendszeresen látogatja. A jól értesültek tudni vélik, a kormányfő ceruzája például ezért is fogott vastagon azon a decemberi kormányülésen, amikor a Dunaújváros által kért 650 milliós plusz forrás helyet 1,5 milliárdot juttatott egyéni döntésként a városnak..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!