Hírek

2013.02.14. 15:58

Székely lobogó a hivatalon

Ünnepélyes keretek között vonták fel a magyar, majd a székely zászlót Dunaújváros lobogója mellé.

Körmendi Erzsébet

A fővárosi ünnepélyes zászlóátadás után két órával Dunaújváros polgármesteri hivatalára is felkerült a székely zászló csütörtök délután négy órakor. Az önkormányzat egy emberként  csatlakozott a szolidaritási akcióhoz,  Németh Tünde sajtószóvivő elmondta:  Az unió alapvető értéke az identitás  szabad vállalása. Ettől fosztották meg a  székelyföldieket. Ám az ottani  polgármesterek többsége dacol az akarattal,  büszkén vállalja akár a büntetést is. Mellettük  álltak ki a baracsiak és a dunaújvárosiak  azzal, hogy kitették a közintézményeikre a székely lobogót.

 

 


Székely zászló leng kedd óta a baracsi hivatalon. Csütörtökön délután Dunaújváros is csatlakozott Budafok-Tétény kezdeményezéséhez, és a városházára felvonták a székely lobogót a helyi és az európai szimbólummal együtt. 


Különleges alkalom kínálkozott szerdán Baracson arra, hogy kihelyezzék a székely zászlót a községháza homlokzatára: bemutatkozó látogatásra érkezett a településre  Rus Sándor,  Szentegyháza polgármestere. A hétezres lélekszámú kisváros Székelyudvarhely és Csíkszereda között fél úton van, és 99 százalékban magyarok lakják. A székely lobogó baráti gesztus volt Baracs részéről... 

- A partnerkapcsolat révén megismertük a székely embereket, és úgy gondoltuk, ez a minimum, amivel kifejezhetjük érzéseinket. Mi csak így tudjuk demonstrálni kiállásunkat. Bár hozzáteszem, Magyarországon nem kell bátorság ahhoz, hogy kirakjuk a  székely zászlót - mondta Várai Róbert, Baracs polgármestere.

 


Csupán emlékeztetőül: a januárban kezdődött úgynevezett "zászlóügy" komoly diplomáciai feszültséget gerjesztett Magyarország és Románia között. Lényege, hogy  Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa  hivatalos átiratban szólította fel a megye polgármestereit, hogy távolítsák el településük  közintézményeiről a székely zászlót.

 

 

Várai Róbert, Baracs polgármestere és Rus Sándor Szentegyháza polgármestere büszkén mutatja a székely zászlót, amelyet kitettek a községházára. Dunaújvárosban is felvonták a magyar és a székely zászlót

- Azt mondta a prefektus, hogy vegyük le a falról, mert ez a törvény! Mi törvénytisztelők vagyunk, hát levettük. De  a hivatal bejáratával szemben, az épülettől három méterre van egy magas zászlórúd, arra felhúztuk. Úgyhogy most magasabban leng, mint bármelyik másik - mondta kérdésünkre válaszolva Szentegyháza polgármestere baracsi látogatása során. Majd a következőkkel folytatta:  - Bármerre megyünk is a világban, a polgármesternek tekintélye van, törődnie kell a településén lakók gazdasági, kulturális és érzelmi problémáival. 


- Taposva van a polgármester, ha nem teheti azt,  amit a  emberek szeretnének.  Ha a román többség vezetői ezért megbírságolnak, vagy börtönbe vetnek, ugyanis ezzel fenyegetőznek és a bírságra volt is példa,  akkor tegyék azt - mondta Rus Sándor.

 



Az Európai Unióban nem lehet kérdés, hogy szabad-e  régiós szimbólumot, ősi jelképekből született lobogót  kitűzni a települések polgármesteri hivatalának épületére - attól függetlenül, hogy a román miniszterelnök mit tűr és mit nem. Az unió alapvető értéke az identitás szabad vállalása. A települések, a kistérségek, a régiók és valamennyi európai nemzet polgárai egyaránt méltán büszkék történelmi hagyományaikra. A hagyományápolás egyik formája, hogy a lehető legtermészetesebb módon használják a zászlójukat, címerüket. Ezen megfontolásból  támogatja Dunaújváros önkormányzata (is) a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, és csatlakozott csütörtökön délután Budafok-Tétény kezdeményezéséhez: a városházára ünnepélyes keretek között kitűzték a székely zászlót  - szolidaritást vállaltak a székelyföldi polgármesterekkel és valamennyi erdélyi magyarral.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!