Hírek

2017.01.15. 18:25

Személyes Bibliaábrázolások - Pest és a megyeszékhelyek után érkezett a Bartók aulájába az országjáró tárlat

Dunaújváros - Ritkán tapasztalható akkora érdeklődés kiállításmegnyitón, mint ami a Jézus élete festménykiállítás nyitóeseményén volt tapasztalható.

Balla Tibor

Egyenesen a kortárs képzőművészet hazai fellegvárából érkezett néhány budapesti kerület és a megyeszékhelyek után Dunaújvárosba az Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba festőművészek munkáit felvonultató Jézus élete című kiállítás.

Már első pillantásra szembeötlő, milyen alaposan megváltoztatta a tárlat a Bartók aulájának megszokott, és domináns, erősen archaizáló és eklektizáló sztálinbarokk hangulatát. A kurátor, Rohonczi István kezei alatt igazi szakrális tér alakult ki, meghatározva ezzel az alaphangulatot, a szemlélők attitűdjét. A bő félórásra duzzadt megnyitó ceremónián Dinnyés József daltulajdonos kobozkísérettel előadott, a reformáció kezdeti idejét idéző dalai is erősítették mindezt. No meg a boltozat alatt kifüggesztett csonka korpusz is, ami Ordas István műgyűjtő megnyitóbeszédének szerves része volt.

Bár munkái két oldalán Kossuth- és Munkácsy-díjasok alkotásai állnak, a legnagyobb hangsúlyt mégis a dunaújvárosi tábori csaba művei kapják, amelyeket egy monumentális kereszt formájában állít ki Fotó: Ady Géza

Dinnyés József dalai adtak keretet a megnyitóünnepségnek. Már első dalát is egy idézettel vezette fel az 1560-as évtizedről: Ettől kezdve a magyar ember magyarul énekelt, magyarul olvasott és magyarul hallgatta isten igéjét, így megteremthette magában az egyszemélyes templomot . Izsák Máté, a kulturális bizottság elnöke beszédében azt mondta, számára a szeretet gazdagságáról szól ez a kiállítás, mert Jézus életét ez irányította. Megköszönte Matula Péter műgyűjtőnek, hogy életre hívta ezt a kiállítást, és hogy Dunaújváros is részese lehet. Őze Áron, a Bartók igazgatója megtiszteltetésnek nevezte, hogy ennek az országos kiállításnak intézménye adhat otthont. Kiemelte a kísérő programokat, a tárlatvezetéseket, előadásokat, filmvetítéseket, amelyekre szintén vár mindenkit a Bartók.

A félkarú korpusz mementóként áll a kiállítás felett

A megnyitó közönségének a dr. Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára ugyancsak megtisztelőnek nevezte, hogy egy ilyen kezdeményezés mögé állhatnak az általuk felajánlott jutalom bibliákkal a reformáció ötszázadik emlékévében. Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke szerint Jézus Krisztus személyét a középpontba állítani minden egyház számára a legnemesebb. Ezért mondtak nagy örömmel igent néhány éve Matula Péter megkeresésére, hogy álljanak a kezdeményezés mögé.

Az egymástól merőben eltérő megközelítésű bibliaábrázolások különösen érdekessé teszik a kiállítást

Ordas István műgyűjtő megnyitóbeszédével és annak tárgyi demonstrációjával tovább emelte a tárlat eszmeiségét. A szerb-horvát háború idejéből idézett emléket, amikor Vukovárban a letört kezű Jézus szobrot visszaakasztotta a pap a helyére mondván: Ölelni fél kézzel is lehet.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!