Hírek

2013.04.05. 18:15

Szemétdíj ügy: hármas szorításban

Mezőfalva - Pénteken ismét találkoztak a szemétszállítási díjak ügyében a Dunanett szolgáltatási területén található városok polgármesterei, a Dunanett Kft. és az önkormányzati társulás képviselői.

Szabó Szabolcs

A szolgáltató, a lakosság és az önkormányzatok is szorításban vannak a szemétdíj-meghatározása körül kialakult problémák miatt - hangzott el pénteken délelőtt Mezőfalván, ahol újabb egyeztetésre gyűltek össze a szemétszállítást végző Dunanett Kft. szolgáltatási területén található települések képviselői, a Dunanett Kft.  vezetője, valamint a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás képviselői.

Fotók: Lázár Zsolt

A megjelent polgármesterek és a települések küldöttei abban egyetértettek, hogy ahol eddig jól működött az úgynevezett vonalkódos rendszer, ott térjenek vissza erre, mert leginkább ez igazodik a lakossági igényekhez. A gond azonban ott van, mint erre a társulás képviselői és Rosta Gyula, a Dunanett Kft. vezetője is felhívta a figyelmet, hogy a 2011 decemberében már aláírt Közszolgáltatási Szerződés műszaki tartalmában heti egyszeri, kötelező ürítés szerepel. További probléma, hogy a 168 települést tömörítő társulás hulladékgazdálkodási fejlesztését az Európai Unió is támogatja.  Fel lehet mondani ugyan a korábban megkötött támogatási szerződéseket, ám az EU-s forrásokat akkor majd valakinek ki kell fizetni.

Rosta Gyula elmondta, a Dunanett Kft. költségei jelentősen megnőttek ebben az évben, amíg a konzorciumban található többi hat szemétszállítással foglalkozó cég tonnánként 1500 forintért rakja le a szemetet, addig a Dunanettnek 8500 forintot kell fizetnie. A felek abban egyetértettek, hogy a szemétdíjak meghatározása tekintetben a döntő szót a Magyar Energia Hivatalnak kell kimondania. A hivatal közel fél éve vizsgálódik...

A kormány rezsicsökkentési szándékát ismerve, drasztikus emelés nem várható - hangzott el, ám valakinek ekkor is kompenzálnia kell majd a szolgáltatókat, így a Dunanett Kft.-t is a többletköltségek miatt. Átmeneti helyzet van, amikor sok mindent át kell gondolni, akár az egész hulladékkezelési rendszert illetően - hangsúlyozták a polgármesterek, akik nyílt levelet fogalmaztak meg.

A nyílt levél

A levél első pontjában arra kérik Dunaújváros önkormányzatát mint a Dunanett többségi tulajdonosát, hogy az első negyed évre vonatkozó, már postázott számlákat a Dunanett vonja vissza, és a tavaly december 31-én érvényben lévő díjat számlázza ki az ugyanezen időpontban alkalmazott ürítési gyakoriságnak megfelelően, amely díj legfeljebb 4.2 százalékkal emelhető. (Minderről határozatot fogadott el a március 28-án ülésezett dunaújvárosi közgyűlés is.)

A nyílt levél második pontja szerint az Önkormányzati Társulás tanácsa vizsgálja felül a korábban megkötött közszolgáltatási szerződés tartalmára vonatkozó részeket, tekintettel arra, hogy korábban e szerződéstől eltérő szolgáltatási igény és gyakorlat működött. A harmadik pontban arra kérik az Önkormányzati Társulás operatív tanácsát, hogy a március 28-án született döntésekről tájékoztassa az érintett önkormányzatokat. Negyedik pontban pedig arra kérik a társulás elnökét, hogy vizsgáltassa meg a különböző hulladéklerakási díjak és költségek indokoltságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!