Hírek

2015.08.10. 16:51

Szemetet szednek a Duna-parton Kisapostag és Földvár között

Kisapostag - Most szombaton reggel nyolctól szemétszedés kezdődik a Duna-parton Kisapostag és Földvár között.

Pekarek János

Mint tudjuk, minden mindennel összefügg: nem meglepetés, hogy például a Tisza a Dunával is. Mégpedig nem csak vízrajzilag!

Történt az elmúlt hetekben, hogy az olvasóink által már jól ismert Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány (amely a közelmúltban például a Kallós Dezső utcai volt Junior Cipőgyár épületében rendezett kéthetes, nagy feltűnést keltő ökológiai akciósorozatot) néhány aktivistája, a kuratóriumi elnök Vészity Kata vezetésével rajthoz állt a PET Kupán. Ezen sajátos versengés alkalmával műanyagpalackokból épített vízi alkalmatosságokról tisztították az árteret a Tisza felső kanyarulataiban.

A rendkívül alacsony vízállású folyó hagy helyet a munkára...

Az Ökologistic csapata azonban segítségre szorult a munkában (túl sok volt abból...) amely meg is érkezett, mégpedig egy dunaföldvári alakulat evezőseinek képében. Két és fél tonna szemetet gyűjtöttek össze a Tiszáról.

Ez az együttműködés inspirálta augusztus 15-i ötletüket. Most szombaton Kisapostag és Dunaföldvár között a Duna nyugati partjának árterületét kívánják no, nem megtisztítani, de: tisztábbá tenni. Szakaszokra osztják a partot, és a szakaszvezetők irányításával, önként jelentkezők részvételével látnak munkához.

Jelentkezni interneten lehet, az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány, illetve a dunaföldvári aztakeservit.com oldalán. Már biztos, hogy a most szombati munkában részt vesz Vereckei Ákos kétszeres olimpiai bajnok kajakozó.

Az ártér tisztítására vállalkozók kapnak egy karszalagot, ami a munkában való részvételüket igazolja. Ez később fontos lesz. A bevetéshez jár még védőkesztyű, másfél liter ásványvíz, csoki és hulladékgyűjtő zsák. Gyülekezés szombaton reggel nyolc óra és háromnegyed kilenc között Kisapostagon, a Bárka vendégháznál. A munka kilenctől kezdődik. Gyerekek is jöhetnek ha ők nem vesznek részt a munkában, akkor az alapítvány munkatársai gondoskodnak felügyeletükről és szórakoztatásukról. A munka este öt órai végeztével: közös program!

A Kisapostag felőli részen dolgozókat a község önkormányzata halászlével várja, a földváriak számára egy vadásztársaság ajánlott fel vadhúst: bográcsban főtt vadpörköltöt. Zene is lesz: alkalmi hip-hop formációk lépnek fel az önkéntes munkások kedvéére és szórakoztatására.

Az összegyűjtött hulladék elszállítását a Dunanett Zrt. vállalta, ingyen. A használható műanyag újrafeldolgozására a kecskeméti BácsPlaszt Kft. jelentkezett.

Még egy dolgot meg kell jegyeznünk. Szemét van bőven...

Aztakeservit!

Mindig elcsodálkozom azon, hogy milyen mérhetetlen önhittséggel, nagyképűséggel tudunk nyilatkozni másokról. (Tisztelet persze a kivételeknek.) Most csak a hajléktalanok vagy a menekültek esetét említem. Akikről azt mondjuk (sok más mellett): koszosak. De sétáljunk csak végig mondjuk a Duna-parton! Azt a sok szennyet is hajléktalanok és menekültek hajigálták el?!






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!