Hírek

2015.01.29. 07:25

Szén-monoxid-mérgezés Dunaújvárosban - Egy háromgyerekes családot vittek kórházba

A mentőszolgálat értesítette a katasztrófavédelmet január 28-án, szerdán éjszaka, hogy Dunaújvárosban egy háromgyermekes család feltehetőleg szén-monoxid-mérgezés miatt rosszul van.

A műveletirányítási ügyelet a dunaújvárosi hivatásos tűzoltókat riasztotta a helyszínre és értesítette a gázszolgáltatót.

A Gagarin téri négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásában a lakók elmondták, hogy már több napja nem jól érezték magukat, és szerdán éjszaka még rosszabbul lettek. Mentőt hívtak, és kinyitották az ablakokat. A lakásba a konyhai gázüzemű vízmelegítő működése közben szivárgott vissza a szén-monoxid. A készüléket a gázszolgáltató szakembere leválasztotta hálózatról.

A mentők a három gyermeket és szüleiket kórházba szállították, ahol a vizsgálat során bebizonyosodott, hogy szén-monoxid-mérgezés miatt lettek rosszul.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről általánosságban

A szén-monoxidot érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni; színtelen, szagtalan gáz és megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Később izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A gázzal üzemelő készülékeket saját biztonságunk érdekében a gyártó előírásainak megfelelően évente szakemberrel ellenőriztessük. A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak, ezért az első fűtési nap előtt szakemberrel kell átvizsgáltatni. A gázfogyasztó készülék lángőrét tilos kiiktatni, működését műszakilag módosítani.

A magas fűtési költségek csökkentése érdekében sokan a minél jobb légzárású nyílászárók beépítésére törekednek, azonban ezek a veszélyt is fokozzák, főleg ahol a nyílt égésterű berendezések (bojler, kéményes konvektor, kazán) elhasználhatják a lakótérben lévő oxigént. Gondoljunk csak arra, ha kizárjuk a hideget, ezzel együtt kinnreked az éltető oxigén is. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a gázüzemű vagy vegyes tüzelésű fűtési technikák esetén fokozott figyelmet kell fordítani az új típusú nyílászárók megfelelő méretű szellőzőnyílással történő felszerelésére. Régebbi típusú nyílászárók esetén szintén fontos az ellenőrzés, a felülvizsgálat. A helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása.

Külön figyelmet kell fordítani a konyhai elszívó berendezés használatára. Az elszívó működése közben fellépő depresszió miatt a kéményből az égéstermékek visszaáramolhat a lakótérbe, ezzel pedig mérgezést okozhatnak.

Ajánlott minden gázfűtéssel rendelkező ingatlanba a cirkó vagy kazán közelébe kiegészítő védelemként szén-monoxid-érzékelőt telepíteni. Ezek a berendezések veszélyes szén-monoxid-koncentráció esetén erőteljes hangjelzést adnak, ugyanakkor a tüzelő- és fűtőberendezések rendszeres karbantartását és üzemszerű használatát nem helyettesítik. A szén-monoxid-érzékelők közül az EN 50291:2001-es szabványnak megfelelő készüléket kell választani. Elhelyezése és használata előtt mindig figyelmesen olvassuk el a csatolt tájékoztatókat, útmutatókat. Célszerű fűtéstechnikai szakkereskedéseknél beszerezni a készüléket, ezekben az üzletekben szakemberektől kaphatunk tanácsot a megfelelő érzékelő kiválasztására, elhelyezésére és felszerelésére vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!