Hírek

2015.11.15. 14:34

Szent Bernát Arborétum: Emlékfával gyarapodott a híres gyűjtemény

Nagyvenyim – Parkszépítő napot rendeztek szombaton a Szent Bernát Arborétumban. És még egy kis ünnepséget...

Pekarek János

A nagyvenyimi római katolikus templom mellett álló Szent Bernát Arborétumban (mint havonta legalább egyszer) ezen a szombaton is parkrendezést szerveztek a falu népének: ezúttal levélgyűjtés címszóval.

Sok más önkéntes mellett az akciót kezdeményező és az arborétum fölött védnökséget vállaló Nagyvenyimi Erdőjárók Klubja Természetbarát Egyesület tagjai is ott voltak a parkban. Ezúttal kissé "önző" okból is... Ezen a szombaton, reggel nyolc órakor ültették el ugyanis azt az emlékfát az arborétumban (a rendház déli oldalán), amelyet a klub megalakulásának tízéves évfordulójára szántak. Az igazi tulipánfa (Liviodendron tulipifera) sok, nagyon szép, hazai és külföldi, egy- és többnapos gyalogtúra kalandjaira és élményeire emlékezteti a klubtagokat, Szlovéniától a Felvidékig, Erdélytől a Balaton-felvidékig. A klub ma Nagyvenyim legnagyobb civil egyesülete, amely több mint százharminc tagot számlál.

Németh László, az Erdőjárók Klubja alapító elnöke az emlékfával. Fotó: Zsedrovits Enikő

Nemcsak a Kék Túra, vagy Fejér megye és a Dél-dunántúl túraútvonalait járják be többek között, hanem ez a klub szervezte meg a környék ma már egyik legnagyobb körben ismert időszakos programját, a Mikulás Túrát, amely minden év december első hétvégéjén Nagyvenyimről, Mezőfalva érintésével több távon át vezet Nagykarácsonyig. A túraklub tagjai vallják: az egyesület nélkül sokan talán sohasem jutottak volna el olyan tájakra, amelyek életük meghatározó élményeivé váltak!

Öt évvel ezelőtt vállalták a klub tagjai, hogy rendbe hozzák az elhanyagolt egykori ciszterci birtokot, a volt rendház körüli növénykertet. Szívós munkával, az önkormányzat, más helyi civil szervezetek, valamint önzetlen falusiak támogatásával ma már a község legnagyobb nevezetességévé vált a Szent Bernát Arborétum, ahol kulturális eseményeket, ismeretterjesztő előadásokat is rendeznek.

A kertben sok olyan növényfaj látható, amelyet még az alapító ciszterci szerzetesek ültettek a XVIII-XIX. században. Nem egy közülük ritkaságnak számít Közép-Európában! A kertépítészet klasszikus elemeit is bemutató park naponta látogatható.

A szombati parkrendezés alkalmával nemcsak a lehullott levelet szedték össze, a füvet nyírták le, a gallyakat gyűjtötték be a klub tagjai és segítőik, mintegy húszan, hanem rendbe hozták a gyalogutakat is. Valószínűleg idén ez volt az utolsó nagyobb rendrakás a tél kezdete előtt az arborétumban – amely naponta látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!