Hírek

2016.08.29. 16:45

Szent Hubertus védelmében

Alap - A XXIV. Fejér Megyei Vadásznapot az alapi Kazsoki tanya Vadászházánál rendezték meg szombaton. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Megyei Területi Szervezete, a Fejér Megyei Vadászok és Vadgazdálkodók Szövetsége közös rendezvényében a házigazda szerepét a Méhes Lajos vezette Sárréti Egyetértés Vadásztársaság töltötte be.

Szente Tünde

A Bakony Vadászkürt Egyesület játékával és a vadásznapi őzbak terítékre kísérésének ceremóniájával vette kezdetét a nyárbúcsúztató program. Az Erdészhimnusz elhangzása után következett a köszöntések sora: Varga Gábor országgyűlési képviselő után az OMVK megyei elnöke, Fűrész Attila, majd a titkára, Pechtol Lajos üdvözölte a vadászokat. Fejér megye kormánymegbízottja, dr. Simon László megnyitóját Mészáros János címzetes apát Vadásznapi áldása követte.

Pechtol Lajos a vadászok gyűrűjében a Nádasdy Ferenc emlékplakettel a kezében

A rendezvényre ellátogatott L. Simon László országgyűlési képviselő is. A kitüntetések átadása után a vadászház emlékfalánál koszorúikat helyezték el a szervezetek képviselői a nemesvámosi hagyományőrző huszárok sorfala mellett. Bíró Tamás vezénylésével vadászkutya bemutató indította a programok sokaságát. Jó ebédhez szólt a nóta Csuti Csaba, Szárolovics Gabriella éneke és Puka Károly zenekara kíséretében.

Sági Szilárd a főzőverseny zsűrizése közben

A délutáni zenés műsorparádéban Bíró Kriszta, Csepregi Éva, Szandi és a Dirty Slippers zenakar koncertjei követték egymást. A színpadon ropták a táncot az együttesek, az alapi Ten Dance, a sárbogárdi Black Horse Country Club, az alapi Mezőföld, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai, és éjszakába hajló szabadtéri bál volt a pazar nap levezetése.

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes fellépése

A nap folyamán Sági Szilárd jelenlétében zajlott a vad-, hal-, birka és más állatfajok húsára alapozott főző versengés. Megmérettették magukat jó néhányan koronglövésben és íjászatban, de lehetőség adódott hintózásra és pónilovaglásra is. A jelenlévők előtt kitárta kapuit a kézműves vásár csakúgy, mint a vadász bazár. Gáspár Gusztáv karikatúrista rajzai mosolyt fakasztottak az arcokra, miként a tombolasorsolás sokak örömét szolgálta.

Elismerések átadása közben Méhes Lajosné (b) polgármester, mellette dr. Simon László kormánymegbízott

Kiállítások és trófea-bemutatók egészítették ki a kínálatot. Az asztaltársaságok rendezett soraiból ezúttal sem hiányoztak a Szabó János vezette Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság tagjai.

Bíró Tamás szakszerű vezényletével zajlott a vadászkutya-bemutató

A házigazda település polgármestere, Méhes Lajosné nem csupán a vadászok, hanem a falu ünnepeként tartja számon - a vendégek egybehangzó véleményére alapozottan - jó hírű rendezvényt.

Kitüntetettek

A nap hivatalos programjainak ünnepélyes részét képezte a vadászat jeles személyiségei, vadgazdálkodók elismerése. Kitüntetésben részesült: Penzer József, Szemlér János, Juhász László, Bíró Tamás, Kovács Tamás, Siba Ákos, Id. Fehér Ferenc, Körmöczi János. Idén a Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettet a Nádor Vadásztársaság vehette át.

Áldás

Mészáros János címzetes apát mondott ünnepi áldást

Mészáros János címzetes apát beszédében felelevenítette a vadászkultúra kialakulásának kezdeteit. Ismeretesek a vadászatot megelőző kultikus történések: az ősi barlangrajzok elénk tárják a vadászkultúra élő gyökerét alkotó hitvilágot. Napjaink legfőbb intelmei közé sorolandó, hogy a természetben tudni kell természetesen viselkedni, hiszen a vadásztársadalom kiveti magából azt a kultúrát, ami a vadászatot gyilkolásra egyszerűsíti.

Címkék#vadásznap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!