Hírek

2013.05.25. 17:54

Szent Orbán nap: az adonyi borrend ünnepe

Zászlós bort és hírvivő borlovagot választottak, kitüntetéseket adtak át a borrend tagjai.

Pekarek János

Szent Orbán napján, azaz május 25-én, ahogyan már több mint kétszáz éve, ebben az évben is megemlékeztek a szőlő és a bor védőszentjéről Adonyban. I. Orbán pápa, a 17 Szent Péter trónján,  (aki elrendelte, hogy a mise során a bort, "Jézus vérét" csak értékes kehelyből lehet inni, 230-ban, május 25-én halt vértanúhalált: ezért ez a nap, az égi születésnapja az ő ünnepe.

A Szent Orbán nap idén is a borrendek felvonulásával kezdődött: az adonyi Dunamenti Szent Orbán borrend mellett még 14 rend tagjai vonultak fel pompás köpenyekben és fejfedőkben, az ország minden részéből.

A kisváros szőlőhegyén álló Szent Orbán kápolnánál (amelynek tavaly ünnepelték kétszázadik évfordulóját) katolikus liturgia keretében kért áldást a szőlőművelők, borászok "verejtékes munkájára" Szabó Gyula adonyi plébános.

A kápolna alatti színpadon előbb Ronyecz Péter adonyi polgármester köszöntötte a hagyományápolókat, akik munkájukkal és boraikkal hírnevet és elismertséget szereznek a városnak. Itt hirdették ki az idei borverseny eredményét. László Éva, az adonyi borrend főpohárnoka elmondta: százegy borral neveztek a versenyre, a tavalyi rossz: száraz, napos időjárás ellenére.

- Hallatlan fejlődés van, hibás, beteg borral nem találkoztunk! - jelentette ki a bírálók nevében a főpohárnok. Összesen 25 aranyérmes, 40 ezüstérmes, 18 bronzérmes és ugyanennyi okleveles bort jutalmaztak, négy kategóriában: vörös, fehér, rozé és idegentermő (azaz nem helyi szőlőből készült) borok. Az év zászlós bora címet Paulusz Imre száraz, fehér bora nyerte.

A Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony nagytanácsa idén egy új, hírvivő borlovagot választott: dr. Dorkota Lajos megyei kormánymegbízottat. A borrend Szent Orbán Emlékérmét az adonyi Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet kapta. Adony város díszpolgárává választották a Szent Orbán borrend nagymesterét, Králl Istvánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!