Hírek

2017.07.30. 16:45

Szenvedőknek szentelte az életét - Zarándoklat egy vértanú emlékére

DUNAÚJVÁROS Kiadós teljesítménytúrának is beillett a Szent Pantaleimon zarándoklat Beloiannisz és Dunaújváros között!

Pekarek János

Harminc nagyon fáradt, de rendkívül büszke ember állt meg egy kis időre szombaton kora este az egykori dunaújvárosi kompkikötőnél: a Szent Pantaleimon zarándoklat résztvevői. A Pentele Hagyományőrző Egyesület, a Beloianniszi Görögkeleti Egyházközség és a Dunaújvárosi Görögkatolikus Egyházközség szervezte gyalogos zarándoklat aznap reggel hét órakor, a beloianniszi görög ortodox templomban kezdődött, ahol megáldották a résztvevőket. Innen huszonkét ember indult neki a harminchárom kilométeres útnak, ragyogó napsütésben.

A zarándokok a nap végén, a dunaújvárosi kompkikötőnél, fáradtan, de büszkén a teljesített út után Fotó: Ady Géza

Kulcson, a sportpálya mellett még nyolcan csatlakoztak hozzájuk délután két óra tájban.

Az útvonal a következő volt: Beloiannisz, Iváncsa, Adony, Kulcs, Rácalmás, Dunaújváros.

Terekiné Rendes Éva, a rácalmási nordic walking klub vezetője, a zarándoklat egyik szervezője az újvárosi kompkikötőnél lapunknak azt mondta: út közben minden egyházi emlékjelnél: templomnál, feszületnél megálltak egy rövid pihenőre. Hosszabb megálló az Adony utáni Czigler-tónál volt.

Az időjárás nagyon szépnek bizonyult - ám éppen ez jelentette az egyik nehézséget is a résztvevők számára. Rendkívül meleg volt, legalább harmincöt fok, és útközben kevés helyen találtak árnyékot. Így is az előre becsültnél gyorsabban tették meg a távot a zarándokok.

A zarándoklatot vezető két fiatal pap, Kovács István dunaújvárosi görögkatolikus parókus és Szentirmai Róbert szigetszentmiklósi görögkeleti szervező lelkész, aki Beloianniszban is vezeti most az egyházközséget, hosszú, fekete reverendában járta végig az utat.

- Itt még nincs vége a zarándoklatnak - mondta Kovács István a dunaújvárosi kompkikötőnél, ahol a hívek egy keresztet bocsátottak vízre, az egykori pentelei monostorban szolgált vértanú szerzetesek emlékére. - A ráctemplomban rendezünk egy halotti megemlékezést, majd a görögkatolikus parókián zárjuk a napot, babgulyás mellett baráti beszélgetéssel.

 

 

Szent Panteleimon (magyarosan: Pantaleon) a kisázsiai Nikodémiában, a mai Izmitben született 275-ben vagy 284-ben. Gyógyítást tanult, Diocletianus római császár udvarába hívta a fiatal orvost.

Egyszer egy halott gyermeket talált az utcán, akit kígyó mart meg. Imádkozni kezdett Jézushoz a gyermek feltámadásáért, és a kígyó pusztulásáért. Ez a szeme előtt megtörtént: ennek hatására Panteleimon megkeresztelkedett, noha a kereszténység tiltott vallás volt.

Szenvedőknek, szegényeknek, betegeknek, koldusoknak szentelte életét. Kínzással próbálták rávenni hite megtagadására, de sértetlen maradt, végül lefejezték, valószínűleg 305-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!