Hírek

2014.09.14. 22:20

Emelkedő gyógyszer- és orvosi költségek mellet drága a lótartás

Mezőfalva - Nem kockáztattak a mezőfalvi lótartók és tenyésztők a szombatra meghirdetett fogathajtó versennyel, de ha már a gazdák készültek, családias ebéddel ápolták a szüreti hagyományokat, s persze szóba került szenvedélyük is.

Horváth László

Farkas János főzte a verseny nélkül maradt mezőfalvi fogatosok ebédjét, mellette Szabó Zsolt főszervező.
A magtárpartin Márok Csaba (kis képünkön balra) Mezőfalva polgármestere is részt vett. A gazdákat Rabi János és felesége látta vendégül

Rabi János helyi gazda magtározójában terítettek meg az elmaradt szekér- és fogathajtó verseny kárpótlásául összedobott búfelejtő ebédre. Az ebéd utáni beszélgetésben Szabó Zsolt főszervező lovasgazdával hánytuk-vetettük meg az időjárás, a versenyek és persze a lótartás néhány tapasztalatát.

- A csapadékos időjárás a versenyzésnek és a szálas takarmánynak sem volt kedvező. Többet kellett kaszálni és a lucerna is befülledt, megrohadt. Nagyon megemelkedtek a gyógyszerek és az állatorvosi költségek is, amin ráadásul nincs támogatás. Így egyre drágább ma lovat tartani - panaszolta Szabó Zsolt.

- A versenyeztetés sem olcsó. A jelenlegi szabályozás mellett félmillió forintnál kezdődik. Régen saját magunk építettük a pályát és egy versenybíróval levezényeltük. Ma két pályaépítő kell, négy versenybíró az előírás, fejenként húszezer forintos napidíjjal. Fotocellás időmérés is követelmény, valamint az első három helyezettnél kötelezik a kupaadást a díjszalagon kívül, illetve a befizetett nevezési díjnak a felét vissza kell osztani pénzjutalomnak. Ezen kívül többféle nevezési és indulási díjat kell leróni komoly tízezrekben hogy itt elindulhasson egy hivatalos verseny. Tehát a rendezőnél szinte alig marad pénz, vagy éppen még ráfizet. Ennek ellenére sokan tartanak lovat Mezőfalván. Egyesületünk ma negyven tagot számlál. Jómagam és családom eleinte három lóval kezdtünk. Mára tizenkettő áll az istállóban. Hogy miért csináljuk mégis, erre csak egy válasz lehet: a lovak és a ló sport iránti szerelem !

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!