Hírek

2013.01.24. 16:29

Szerelmes lett a sportzászlókba

Adony - Futballcsapatok zászlai minden mennyiségben. Ha valaki gyűjtő, akkor ott nincs megállás. Falakon, dobozokban - mindenütt a gyűjtemény színes darabjai.

Král János immár negyven éve gyűjti lelkesen a sportzászlókat

Ennyi sportzászlót még életemben nem láttam. Összesen 2000-2500 van Král János birtokában, a pontos számot nem tudja. Meg akad 5-600 sportjelvény is.A garázshoz vezető folyosó és a garázs fala teljesen tele van a gyűjteménnyel. S ez csak a magyar része a gyűjteménynek, a külföldiek dobozokban vannak.

Fejből mondja, hol láthatjuk a magyar első osztályú futballcsapatok zászlóit, hol  az NB II. és NB III.  csapataiét. Természetesen meg van a helyük a megyei bajnokságok csapatai zászlóinak is. Sajnos a megyei első osztályból hiányzik még Szár és Kisláng zászlója - bár már írt nekik, kérve, hogy küldjenek számára egyet. A szenvedély még 1969-ben kezdődött, amikor parkettásként egy dunaújvárosi lakásban dolgozott és a tulaj neki ajándékozott négy sportzászlót. Attól kezdve amerre járt az országban, mindenütt elment a sportcsarnokokba, futballpályákra és megpróbált zászlót szerezni.

A szenvedély az NDK-s munkásévek alatt is folytatódott, nem véletlen, hogy a gyűjtemény második legnagyobb szériája onnan származik. Valamikor egy sportlapban is hirdetett, akkor többen írtak neki, velük azóta is tartja a kapcsolatot. A győri barátjának egy rokona Hollandiában kapus, így onnan is jönnek relikviák. De van francia és ukrán kapcsolata is. S persze ott van a levelezés. Győrújbarátról és Piliscsabáról úgy kapott zászlót, hogy megírta, a sportcsarnok padlóját ők készítették.Bánata, hogy a Bajnokok Ligája 32 csapata közül négynek a zászlaja hiányzik. - Honnan szerezzek BATE Boriszov zászlót - sóhajt fel. Nick Hornby, a Fociláz című könyv írójának szavait idézi: Úgy lettem szerelmes a futballba, ahogy később a nőkbe is: hirtelen, megmagyarázhatatlanul, feltétel nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!