Hírek

2016.01.01. 09:03

Szerencsét hozó tűzoltócsók - A dunaújvárosi fiúk virtuálisan megpusziltak minden hölgyet

Dunaújváros - A legenda szerint, ha szilveszter napján, éjjelén valaki megcsókol egy tűzoltót, annak szerencséje lesz az egész évben.

Gallai Péter

A szolgálatban lévő dunaújvárosi tűzoltók csütörtökön délelőtt koccintottak (kölyökpezsgővel) és minden jót kívántak lapunkon keresztül is. Felső sor balról: Mosonyi Zsolt főtörzsőrmester, Rafaisz József zászlós, Horváth Mirko őrmester. Középső sor b.: Badi Sándor főtörzsőrmester, Böröcz Attila főtörzsőrmester, Orosz Csaba alezredes, Katona Norbert főtörzsőrmester, Laki Zsolt őrnagy. Lenti sor balról: Radics Zoltán főtörzsőrmester, Ambrus László zászlós, Szüsz Tamás törzsőrmester, Gál Tamás őrmester
Fotó: Ady Géza

Szerencsét hoz egy tűzoltó szilveszteri csókja a hagyomány szerint. A hiedelem még a XIX-XX. századi Franciaországból indult, ott ugyanis a színésznők körében az terjedt el: jó szerepet kap, aki az év utolsó napján megcsókol egy tűzoltót. A babona a XX. század elején Pesten is széles körben hódított, jó ideig ugyanis Magyarországon is volt színházi tűzoltó. Feladata pedig az volt, hogy az előadások alatt vigyázza a teátrumot, de a hiedelemnek köszönhetően szilveszter napján más szerepben is feltűnhetett. Mindezt Orosz Csaba, a dunaújvárosi tűzoltóság parancsnoka osztotta meg lapunkkal december 31-én délelőtt, amikor a helyi laktanyába látogattunk el, ahol a szolgálatban lévő állomány kölyökpezsgős koccintást tartott. - Egyrészt ezzel kívánunk mi is boldog új esztendőt mindenkinek, másrészt - csak virtuális formában ugyan -, de az említett csókot is küldjük minden hölgynek, hiszen a tűzoltó a hagyományok nagy tisztelője, nehogy ezen múljon a nők szerencséje. Bízunk benne, ilyen formában is működik a dolog. A puszi másrészt az otthon lévő családtagoknak is szól, akikkel társuk, férjük a szolgálat miatt nem tud együtt ünnepelni - mondta az alezredes, aki azért nevetve hozzátette: a tűzoltó szilveszteri csókja, illetve annak szerencsehozó eredménye csak a nőkre érvényes, a férfiakra nem.

A parancsnok abban is bízott, eseménymentes szolgálatuk lesz a nap során és sehol nem kell segíteniük, beavatkozniuk.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!