Hírek

2017.03.20. 18:55

Huszonöt évvel ezelőtt alapították, nyitották meg a nagyvenyimi szeretetotthont

A Szent Ferenc Szegénygondozó Nővédek Szeretetotthona alapításának, megnyitásának huszonötödik évfordulóját ünnepelték tegnap Nagyvenyimen.

Körmendi Erzsébet

A Ferences Szegénygondozó Nővérek általános főnöknője, Veronika nővér köszönte meg a dolgozóknak, a nővértársaknak mindazt a szeretetet, gondoskodást, amellyel körülveszik az időseket, a betegeket. Valter atyának a lelki segítségért, Kiss Csabának pedig az intézmény vezetéséért fejezte ki háláját Veronika nővér a tegnapi ünnepségen, amelyet a katolikus templomban tartottak.

A színvonalas jubileumi ünnepség szentmisével kezdődött tegnap 10 órakor a nagyvenyimi katolikus templomban, amelyet Dékány Árpád Sixtus zirci apát celebrált. Majd a szeretetotthon gondozottjai mondtak szívhez szóló verseket az idősekről, szeretetről, az érintés mágiájáról. A Szent Ferenc Szegénygondozó Nővérek Szeretetotthonának elmúlt 25 évét az intézmény vezetője, Kiss Csaba foglalta össze, fotókkal illusztrálva. Hangsúlyozta az alapítói szándékot, mozgatórugót, ami nem más, mint a feltétel nélküli szeretet. A fiatal szerzetesek rendházából így lett 1992-ben nagymamák, nagypapák, dédik otthona Borgia nővér óvó gondviselése mellett, és első lakói megfáradt ferences nővérek voltak.

Azóta sokat változott az idősgondozás jogszabályi háttere, ehhez alkalmazkodott folyamatosan a nagyvenyimi intézmény is, valamint bővült és fejlődött az egyre növekvő, változó igények szerint. Idén például egy foglalkoztató építését kezdték el, ahol az eddiginél is gazdagabb közösségi életet teremthetnek meg. - A kor előrehaladtával egyre gyengébbek lesznek a gondozottak, nekünk az a feladatunk, hogy teljesítsük a kívánságaikat. Mindent sajnos lehetetlenség, de türelemmel törekszünk erre összefogással és egymást segítve - mondta Kiss Csaba, majd köszöntötte Francz Katalint (Raffaela nővért) és Mogyorósi Gyuláné Irénke nénit, aki kezdettől az otthon lakója. Köszöntet mondott Kovács István munkájáért, dr. Zseli József orvosi és Molnár Józsefné asszisztensi tevékenységéért. Dr. Papp László és felesége gyógyszertárosként segíti a munkájukat, a gyógyszerész asszisztenssel Polom Miklósnéval egyetemben. Vida Klára 20 éve dolgozik az otthonban, Berencz Erzsébet Etel nővér és Kanizsai Józsefné Kati néni több mint tizenöt éve él az otthonban, és két ápoló, Bedák Jánosné Ildikó és Soós Piroska Anna ápolóként szintén több mint tizenöt éve törődik az intézmény lakóival. Őket köszöntötte Kiss Csaba, végül Veronika nővér köszönte meg a szeretettel gondozók és gondoskodók áldozatos munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!