Hírek

2016.04.07. 12:35

Szeretetalapú rehabilitáció szenvedélybetegeknek

Dunaújváros - Az MRE Újváros Drogambulancia Szakmai nyílt napjára érkezett Budapestről a dunaújvárosi kötődésű dr. Jákics Éva, aki a Válaszút Drogkonzultációs Iroda önkéntese. Mielőtt az iroda délutánra tervezett családterápiás módszerének bemutatására ment volna, váltottunk néhány szót.

Szente Tünde

Dr. Jákics Éva önkéntes vallja, hogy segíteni, adni jó

- A Móricz Zsigmond Általános Iskola után az itteni gimnáziumból Leningrádba vezetett az utad, és még azt is tudom rólad, hogy mikrobiológus orvosként végeztél. Hol élsz? Merre dolgozol? Mi újság veled?

- Budapesten élek. Van két gyermekem, Gábor fiam huszonkettő, Kinga lányom tizenkilenc éves. Munkám során orvosi műszereket, eszközöket, diagnosztikai teszteket forgalmazok.

- Dunaújvárosi kulturális programokon többször találkoztunk, és azt is mesélted, hogy a kábítószerügy mellé szegődtél, mint önkéntes. Igencsak megleptél.

A Szakmai nyílt nap délelőtti záróülésének résztvevői az MRE Újváros Drogambulancián

- A második kerületi, Széll Kálmán téri Válaszút Drogambulanciára járok, kéthetente egy-egy délutánt töltök ott. Szakmai napokon is szívesen veszek részt, de szükség esetén besegítek a ráckeresztúri otthonnak is. Ötven éves korra már az ember vissza-visszatekint. Én egy burokban nőttem fel, burokban éltem, nem igen láttam azt, hogy az enyémtől eltérő másfajta élet is van körülöttem. Ha találkoztam hajléktalanokkal, drogosokkal, távolságtartó voltam velük. Amikor bekerültem ebbe a közegbe, akkor fogtam fel, hogy ők is ugyanolyan emberek, csak éppen nem olyan szerencsés csillagzat alatt születtek, mint te meg én. Ők többnyire nem a napos, hanem az árnyékos oldalon élnek.

- Miben tudsz segíteni nekik?

- Az ember képzetében az él, hogy egy drogosnak, egy alkoholistának a leszokása úgy történik, hogy bekerül egy kórházba, ahol megkapja a szükséges gyógyszereket és le tud állni, szermentes, tiszta lesz. Bár ez is egy esély, de többnyire nem hatékony módszer, nagyon gyakori a visszaesés. Sokan nem tudják, hogy van egy szeretetalapú rehabilitációs program is. A szenvedélybetegek előgondozása történik a Válaszút Drogambulancián. A rehabilitációs otthonba kerülve az élet azzal kezdődik, hogy kapaszkodókat keresnek, például hitet, egyházi vagy világi hitet. Az fogott meg, hogy gyógyszer nélkül egyéves rehabilitációs programmal jó eredményeket lehet elérni. A tűcsere programban segítek, közben beszélgetek velük arról is, hogy nem szeretnének-e leállni, és hogy mi érdekli őket? Szeretik, ha kíváncsiak vagyunk rájuk, hogy egy tiszta ember kíváncsi az ő világukra.

- A dunaújvárosi szakmai nyílt nap melyik programjára voltál kíváncsi?

- A szerhasználó az ellátórendszerben esetmegbeszélő csoport munkájában vettem részt. Különböző intézményekből voltak itt szakemberek, a büntetetés-végrehajtástól, a családsegítőn, a hajléktalan szállón keresztül a drogambulanciáig. Arról beszélgettünk, hogy ha kikerül egy intézetből a kliens, merre induljon el, hova menjen? Arra kerestük a választ, hogyan lehet kiépíteni az intézetek között a kapcsolatot? Egyáltalán: az ellátó rendszer intézményei között legyen kapcsolat! Az, aki idáig jut, nyilván nem önszántóból kerül börtönbe, lesz neki drogos karrierje. A rendszer azokon tud segíteni, akik akarnak is változtatni az életükön. A társadalom nem löki ki őket, hanem egy meglévő háló az arra alkalmas embereket megtartja, és lehetőséget kínál azoknak az embereknek, akik meghozzák a döntést a változtatásra. Számomra az az érdekes ebben a munkában, hogy az embernek el kell jutnia egy olyan pontra, amikor már nem csak saját magával foglalkozik, hanem észreveszi, hogy körülötte is van élet, amiben segít a rászorulóknak. Nem mindig csak kapni jó, hanem adni is jó magunkból.

Ijjas Bernadett pszichológus

Élénk érdeklődés övezte március 24-én az MRE Újváros Drogambulancia Szakmai nyílt napját a Petőfi Sándor utca 1. és 5. szám alatt. A délelőtti Esetmegbeszélő csoport munkáját Ijjas Bernadett pszichológus értékelte: - Különböző intézményekben dolgozunk, miközben elmegyünk egymás mellett, nem alakul ki párbeszéd az egyes intézmények között. Az új szerek, az újfajta drogfüggők megjelenése és az egyre fiatalabb szerhasználók a rendszerben újfajta gondolkodást követelnek meg tőlünk. Bizonyossá vált, hogy kíváncsiak vagyunk egymásra: ez képezheti a jövőbeni együttműködés alapjait. Elvetettük az együttműködés magját, szeretnénk, ha virágos rétté válna, lombos fává növekedne - vizionálta a jövőt Bernadett.

 



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!