Hírek

2014.03.17. 19:25

Szeszélyes böjti szél

Dunaújváros - Az úgynevezett böjti szelek, bár tavaszt hoznak, kevés embert derítenek jókedvre erejükkel, szeszélyükkel.

Pekarek János

Erős szelekkel köszöntött be hozzánk a márciusi ünnep és vasárnap, hétfőn is voltak erős fuvallatok, szélrohamok, amik munkát is adtak a katasztrófavédőknek.

Rácalmáson száraz aljnövényzet égett, amit a tűzoltóknak kellett eloltani, s ugyanők avatkoztak közbe fakidőlés miatt a dunaújvárosi Szórád Márton úton, illetve Mezőfalván, Nagyvenyimen, Rácalmáson. A megyében összesen tizennyolc ilyen esetet jegyeztek fel.

Ugyanakkor Nagyobb károk nem keletkeztek. Tóth Ferenc, a Partfenntartó Vállalat vezetője szerint a partmenti védőterületen álló arborétumot nem károsította a vihar.

Horváth Tibor, a DVG városi erdészetének vezetője is csak néhány száraz ág letöréséről számolt be, a már említett Szórád úti eseten kívül: nagyobb kár, fakidőlés, széltörés nem keletkezett a város erdeiben.

Az viszont igaz, hogy a mezőgazdászok nem örültek a hétvége időjárásának. Márkli János, a Pentele Zrt. vezetője ugyan örömmel számolt be az erős széllel érkezett esőről ami azonban túlságosan kevésnek, mindössze kétmilliméternyinek bizonyult, s ezt a szél szinte azonnal föl is szárította a földekről.

A mezőgazdászok több esőt és kevesebb szelet reméltek: lelassult a munkájuk a városnál (Fotó: Ónodi Zoltán)

Ráadásul a szélvihar miatt félbe kellett hagyniuk éppen végzett munkájukat: sem a fej-, sem a lombtrágyát nem tudták kiszórni a veteményekre. Viszont az úgynevezett simítózásból, a talaj hengerléséből nem sok maradt hátra: ez azért jó, mert így lezárják a föld hajszálereit, megakadályozzák a nagyobb párolgást, a talaj erős kiszáradását.

Az újabb, az időjárás miatti kényszerű munkabeli elmaradásból már hétfőn megpróbáltak behozni valamit de már délben be kellett látniuk, hogy permetezni továbbra sem lehetséges az erős szélben.

A hét további részében tehát változatlanul a talajelőkészítés, műtrágyázás lesz a feladat a földeken. Különösen a napraforgó, a kukorica alá kell majd kiszórni a trágyát. Vetésre még nem gondolnak, az az április feladata lesz, tette hozzá Márkli János.

Vízkereszttől Húsvétig tart a hagyomány által böjti szeleknek nevezett fuvallatok ideje: ezek az erős, a napéj-egyenlőségek idején jelentkező szelek egyben a nagy meteorológiai változásoknak, azaz a tavasz közeledtének is előszelei.

Az érthető, hogy az erős szelek végét mindenki várja de gondoljunk a tavaszra, s arra, hogy ezek legalább már nem hideg szelek...

Kicsit több esőre számítottak a mezőgazdászok.

Veszprém megyében, a Bakonyban pusztított igazán a szélvihar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!