Hírek

2014.01.01. 16:20

Szilveszteri Bartók Orfeum

Dunaújváros - Az Orfeum, a polgári morfium! írta egykoron Kosztolányi. A Bartók saját Orfeum-előadással jelentkezett.

Szabó Szabolcs

Január 9-én, csütörtökön délután és este fél kilenc órai kezdettel a pécsi Nemzeti Színház, Ralph Benatzki: Az esernyős király című három felvonásos operettjét mutatja be a Bartók Béla Művelődésház írta az akkor Sztálinvárosi Hírlapként megjelenő újság, az 1958-as esztendő első színházi darabjáról. Az akkor ötödik évét kezdő intézmény tehát egy könnyed előadással nyitotta az évet.

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, valamint annak közönsége kedden este és szerda éjszaka három fontos eseménynek is örülhetett. Egyrészt, kereken hatvan évvel ezelőtt, 1953 utolsó napján adták át a Bartók Béla Kultúrházat, mely elődje a mai Bartók Kamaraszínháznak. Másrészt, a ház a hatodik iksz tiszteletére és méltó ünneplésére Bartók Orfeum címmel kedden mutatta be zenés kávéházi estjét. Harmadrészt, szilveszter napján egy remek produkció apropóján együtt ünnepelni a Bartókkal, remek óvébúcsúztató és újév-köszöntő programnak tűnt. Sokak számára, hiszen amikor a tavalyi esztendő utolsó napjaiban a létszám felöl érdeklődtünk, az illetékesek jelezték: előzetesen csordultig megtelt a színház, pontosabban annak aulája, ahol a Bartók Orfeum bemutatkozott szilveszter éjszaka. Mondanunk sem kell talán, hogy sikerrel.

A Bartók négy színésze (Lapis Erika, Polgár Lilla, Farkas Erik, Csadi Zoltán) és egy kiváló zongorista (Tótin Katalin) arra vállalkoztak, hogy az Orfeum és Kabaré irodalom ismert és kevésbé ismert dalain valamint a műfaj legnagyobb szerzőinek tollából vett írásokon keresztül megidézzenek egy korszakot és néhány pillanatra életre keltsék az Orfeumot, az igazi minőségi mulatót.

Talán rendszeresíteni lehetne a következő szilveszterekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!