Hírek

2013.01.20. 17:35

Jótékony vendéglátás a Bartókban

Dunaújváros - Partnerei segítségével százharminc nehéz sorsú fiatalt látott vendégül szombaton a Bartók színház.

Szabó Szabolcs

Gyorstalpaló. Tóth Boglárka a társulat művésze alapgyakorlatokat mutat a Bartók családi napján szombaton. A próbaterem mellett egy készülő darab fogadóórájára is bejuthattak az érdeklődők (Fotó: Lázár Zsolt)

A teátrum nyílt napján ezúttal is valódi családi kínálattal találkozhattak az érdeklődők.

A kicsiket táncszínházi minitábor és rendhagyó jelmezpróba is várta, a korosabbak pedig betekinthettek egy készülő darab rendezési feladványaiba. A teávalforralt borral,  zsíros kenyérrel is megtámogatott színházi szombaton kitárta kapuit a ház, az érdeklődők birtokba vehették a próbatermet, a stúdiószínpadot és nagyszínpadot is. A teátrum vezetőinek reményei szerint a nyílt napon megfordulókból sokan visszatérnek majd a színházba az előadási napokon is.

Azért van abban némi színházi specifikum, hogy Dömötör Tamás rendező félpercenként érkező instrukcióiba belehorkol a lába között szunnyadó eb...A társrendezői munkakört simán ki lehet osztani a roppant barátságos kutyának, akit egyébiránt menhelyről mentett ki a jelenleg Újvárosban dolgozó gazdi. A színházi kutyát nem különösebben zavarják délutáni sziesztájában, hogy egy komplett kamarai nézőközönség ül mögötte, a technikusok pedig mindenféle hang és fényjátékokkal maszatolnak. A darab forog, az alkotó pihen.

Aki nem látott még készülőben lévő, épp faragás alatt álló színházi művet, annak kiemelten ajánljuk az efféle mókát. Jó tudni példul, hogy akár másfél óráig is lehet szívni egy cigarettát, a félhulla pedig gyakran  tanácsokat osztogat a betegágyról.

Miközben a stúdióteremben épp születőben Csehov Sirályának dramatic reality-ra átgyúrt változata, addig lent fogyasztunk.  Forralt bor, zsíros kenyér a menü körülöttünk pedig temérdek gyermek keresi helyét, pedig a délutáni Pimpáré és Vakvarjúcska zenés játék még messze van. A teátrum ugyanis idei családi napját némileg kibővítette. A helyi jégkorongegylet, az Acélbikák és  a Rákoczi Alapítvány támogatásával 130 nehézsorsú gyermeket láttak vendégül. A ház már szombaton tíz órakor megtelt élettel. Előbb a táncszínház művészei tartottak villámképzést, majd a fent már említett családiként bátran billogozható darab jelmez és díszletbemutatója következett. Örömteli volt, hogy a színházi készletet ezúttal nem csak bámulni, lehetett, hanem kipróbálni, azaz felvenni és belakni is. A gyerekek nagyszínpadi táncbemutatójáról pedig egy nyugodt eb sziesztájára érkeztünk. De erről már olvastak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!