Hírek

2015.03.09. 18:05

Vidéki kőszínházak vezetői tanácskoztak a Bartókban

Dunaújváros - Hétfőn a Bartókban tartotta soros közgyűlését a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete.

Szabó Szabolcs

Ha csak egy délelőttre is, de hétfőn pár órára Dunaújváros volt az ország (egyik) színházi központja. Ugyanis, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában tartotta évi rendes közgyűlését a húsz vidéki színházat és azok vezetőit tömörítő Vidéki Színházigazgatók Egyesülete.

A vidéki teátrumok képviselőit dr. Borsós Beáta, a Bartók igazgatója, valamint Gombos István Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere köszöntötte.

Cseke Péter, az országos színházi életben meghatározó szerepet játszó szakmai szervezet elnöke a közgyűlés előtt nyilatkozott lapunknak.

A békéscsabai Jókai Színház igazgatója a DH-nak elmondta, örömmel érkeztek Dunaújvárosban, hiszen az utóbbi években sokat fejlődött a helyi teátrum, amelynek munkáját a fesztiválmeghívások is minősítik.

A színházigazgatók hétfői egyeztetésén számos szakmai és törvényi kérdést megvitattak, majd az intézmények képviselői beszámoltak a teátrumok jövőbeni terveiről, elképzeléseiről is.

Nagy mutatványok számos kihívással kell birkózniuk a vidéki teátrumoknak. A legfontosabb feladvány: a nézők becsalogatása a színházba. Képünkön a Bartók színészeinek (előtérben) Farkas Erik és Lapis Erika) egyik rögtönzött előadása Dózsa mozi előtt
Fotó: A. G.

A színházigazgatók találkozója természetesen színházlátogatással kezdődött még vasárnap este. A kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadását szemlézhették a szakemberek, akik hétfőn délelőtt már a Bartók különtermében rendezett közgyűlésre voltak hivatalosak.

– Nagy öröm számunkra, hogy a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete a Bartókban tartja soros közgyűlését. A találkozó remek alkalom számunkra, hogy a vidéki kőszínházak képviselőinek bemutassuk a dunaújvárosi teátrumot és az itt folyó szakmai munkát – fogalmazott lapunknak a házigazda intézmény igazgatója, dr. Borsós Beáta.

– Talán kevesen tudják, de Európában is egyedülálló vidéki kőszínházi rendszer működik Magyarországon, mégpedig jól és eredményesen. A vidéki teátrumok rendszerint kulturális központokként is működnek, hiszen helyet biztosítanak a társművészetek képviselőinek is, ezért a színházak egyik célja és feladata a helyi alkotóközösségek összefogása, támogatása is. A vidéki színházakszámos esetben hasonló kihívásokkal találkoznak, így fontos megismernünk egymás munkáját. Egy-egy ilyen találkozó alkalmával sokat tanulhatunk egymástól. A színházak feladata sokrétű: egyszerre kell minőségi szórakoztatást biztosítanunk, de fontos a színházi alkotótevékenység erősítése is. Emellett oktatási és nevelési programjaink is vannak – mondta el a DH-nak Fekete Péter, a szakmai szervezet elnöke, akit a Bartók színházról is kérdeztünk:

– A színházi szakma abban egyetért, hogy felfelé ívelő szakaszba lépett a Bartók és társulata, bízunk benne, hogy ez a lendület remek darabokat szállít majd a jövőben is – mondta el Fekete Péter.

– A város önkormányzata kiemelt kulturális intézményként tekint a Bartók színházra, amely az utóbbi időszakban sikert sikerre halmoz. Az ilyen szakmai találkozók is elősegítik, hogy az országban egyre ismertebb legyen Dunaújváros színháza – értékelte a teátrum munkáját lapunknak Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!