Hírek

2014.08.31. 14:50

Színházváró ligeti mesék

Dunaújváros - A hagyományokhoz híven gazdag programmal nyitotta kőszínházi évadát a Bartók. Ligeti jelentés.

Szabó Szabolcs

Titus Maccius Plautus római kori komikus, színműíró vélhetően nem sejtette, hogy az idők során klasszikusát lett művét, A hetvenkedő katonát, latin szappanoperaként és humorba ágyaztott hororrként is tálalják majd az utódok, ám arra nagy tétben fogadnánk, hogy Plautus mester is vastapssal jutalmazta volna a Bartók színészeinek kihelyezett olvasópróbáját.

A szombati Ligetzáró/kőszínházi évadnyitó programkínálatába ágyazva a prózai tagozat fiatal színművészei, a népszerű Beugró színházi szituációs játék mintájára, stílusról stílusra ugorva adtak ízelítőt Plautus darabjából.

Ekkor már túl voltunk a Dunaújváros Big Band ligeti hangulathoz igazított koncertjén és a Vaga Banda gólyalábas bandédrium vásári komédiáin és játékain.

Sikerrecepten ne változtass, valhatja a Bartók vezetése, hiszen a nyárvégi színházi csalogató az utóbbi években rögzült menetrend szerint zakatolt. A szabadtéri színpadon a teátrum művészeti felidézték az elmúlt évad legjobb előadásait, kiemelve a hatalmas sikert és rekordlátogatottságot hozó A padlás című musicalt, amelynek egyik slágerét (Fényév távolság) Gulyás Hermann Sándor énekelte el a Liget egyre gyarapodó közönségének. Bemutatkozott a színház két új művésze Páder Petra és Fritz Attila is.

Látványos és közönségszórakoztató két előadással rukkolt elő a Figura Ex Machina, azaz Sarkadi Bence egyszemélyes, de mégis egy komplett marionett társulatot működtető színháza. Remek választásnak bizonyult Szabó Balázs és bandája. A karakteres zenekarvezető a rock, a funk, a blues stílusjegyeit ötvözi a táncház átjáró lüktetésével és energiájával. Az eredmény: egy fergeteges és emlékezetes koncert. A ligeti kavalkádot szombaton este a Bartók prózai tagozatának és a táncszínház művészeinek közös darabja zárta.

A Mithras misztériumról és Szabó Balázsék koncertjéről bővebben keddi kiadásunkban olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!