Hírek

2016.09.09. 17:30

Termeszti, faragja, festi a tököt

Akasztó/Rácalmás - Kalmár Benedek évtizedek óta foglalkozik növénytermesztéssel, a dísztököket kedveli és nemesíti előszeretettel. E különleges formájú és színű termésekből kompozíciókat is készít kiállításokra.

Körmendi Erzsébet

Kalmár Benedek akasztói házának udvarán műanyag ládákban, fóliára kiborítva, a góréban - vagyis szinte mindenütt - dísztököket látunk, megannyi árnyalatban sárgállanak, piroslanak, oda vonzzák a tekintetet. A ma már nyugdíjas agrárszakembert gyermekkorból gyökerező szenvedély köti ehhez a csodás növényhez.

A Hamupipőke- és a turbántökök mellett jól megférnek, szépen mutatnak az étkezésre termesztettek is

- Gazdálkodó családban nőttem fel. Tizenkét éves koromban költöztünk tanyára a szüleimmel, ahol kaptam egy hold földet művelésre, termesztettem rajta kukoricát, tököt és kisállatokat is tartottam. Felnőttként is természetes volt, hogy az agráregyetemen tanuljak... - emlékezik vissza a kezdetekre Kalmár Benedek, aki ma a kertjében négyezer négyzetméteren termeszti a különleges tököket, és előszeretettel foglalkozik a növény nemesítésével. Mutatja például a galóca kalapjára hasonlító színű és mintájú pettyes gyöngytök, az aprócska ékszertököt, illetve a porcelán színét, tükröződését hűen tükröző különleges fajtát, amelynek a tökéletesítésén még dolgozik. Rácsodálkozunk a Fradi-tökre, nem messze a fülesekre, az aranyalmára, a koronára, a tulipántökre, és megtudjuk, hogy a kígyótök és a kolbásztök között van különbség - és még csak fel sem tudjuk sorolni mindazt a gyönyörűséget, amit látunk a kupacokat közelebbről szemlélve. Úgy érezzük: minden darabot egyesével lenne érdemes alaposan megnézi, mert két egyforma nincs közöttük. Kalmár Benedek tökvilága maga a csoda!

Az ékszertökök dominálnak a ládában, és vannak közöttük nemrég nemesített aprócska fajták is

- Kedvelem ezt a növényt, mert színben, formában, hangulatában és ízében is a leggazdagabb - mondja a termesztő, aki számos kiállításra elviszi pompás kompozícióit, faragott, illetve festett tökös alkotásait. A kedvünkért hozzákezd a Tökkirály faragásához, és azt mondja: - Leszólhatják és nevezhetik Amerika-majmolásnak a tökfaragást, ám én ettől függetlenül ajánlom a gyerekeknek, mert fejleszti a látásmódot, a kézügyességet és ami fontos, megtanítja őket a késsel bánni.

Kalmár Benedek a Tökkirály készítése közben

Kalmár Benedek házának előterét oklevelek sora díszíti. Tavaly Kecelen, a Virágfesztiválon első díjat nyert, a rácalmási Tökfesztiválon évekkel ezelőtt pedig elnyerte a Tökkirály címet az óriási, 67 kilogrammos termésével. Mutatja a Hamupipőke-tököt, ami a szárán növekedett, miközben belefaragta: Rácalmás.

A felirat most, a beérés után kerámia hatású kitüremkedésként ékesíti a viruló termést. Azt is megtudjuk az alkotótól: kiállítóként ott lesz a jövő hétvégi Tökfesztiválon is a Jankovich-kúriában - ahogyan az elmúlt években mindig -, és ezúttal romantikus tökkompozíció bemutatására készül, mert mindig újdonságot kell vinni... Részleteket azonban nem árul el. Nézzék meg! - mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!