Hírek

2016.01.07. 16:39

Szinte mindenki ad ujjlenyomatot

Dunaújváros – Már az év első két ügyfélfogadási napján is sokan igényelték az új személyit, vagyis az e-kártyát a Dunaújvárosi Kormányablakban is.

Körmendi Erzsébet

Változatlanul érvényben van az előírás, miszerint minden állampolgárnak születéstől fogva rendelkeznie kell legalább egy érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal (tehát személyazonosító igazolvánnyal, kártyaformátumú vezetői engedéllyel vagy útlevéllel). Ennek megfelelően az új személyazonosító igazolvány kiváltása nem kötelező. Viszont ha az állampolgár mostantól bármikor személyazonosító igazolványt fog igényelni, akkor neki már az új személyazonosító okmányt, az e-kártyát állítják ki.

– Az új személyazonosító igazolványra való átállás fokozatos. Mivel az új okmány most illetékmentesen kérhető, sokan élnek a lehetőséggel, vagyis nem várják meg az igazolványuk lejárati idejét, hanem igénylik az újat –mondja dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője. Az új személyazonosító igazolvány – ahogy jelenleg is – a jövőben is olyan hatósági igazolvány lesz, amely a polgár személyazonosságát és a vonatkozó jogszabályban meghatározott adatait közhitelesen fogja igazolni, illetve a polgár törvényben meghatározott esetekben gyakorolhatja vele a külföldre utazás jogát. Az állandó személyazonosító igazolvány emellett – új elemként – alkalmas a polgár elektronikus úton történő közhiteles azonosítására, és az ügyfél kérelmére elektronikus aláírás létrehozására.

Rodek Andrea ügyintéző tájékoztatja Fekete Lászlónét az új személyivel, vagyis az e-kártyával kapcsolatosan Fotó: Zsedrovits Enikő

- A legkönnyebben úgy lehet ezt szemléltetni, hogy az új személyazonosító igazolvány tartalmaz egy apró kis számítógépet, amelyen az adatok biztonságosan tárolhatóak. Ez a kis gép nem rendelkezik saját kijelzővel, ezért az adatok megismerése (megjelenítése) érdekében csatlakoznia kell valamilyen számítógéphez (erre szolgál az kártyaolvasó), amely saját kijelzőjén megjeleníti az adatokat. Az okmányba épített magas biztonságú elektronikus tárolóelem (chip) különböző alkalmazási területekkel rendelkezik. A tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolvány az európai követelményeknek is megfelelő, multiapplikációs, elektronikus személyazonosító okmányként kerül kialakításra. Ez azt jelenti, hogy az okmány több funkcióval rendelkezik, és az egyes funkciókhoz több szolgáltatás kapcsolódik. Egyes vélemények szerint az e-kártyával együtt járó nagy állami adatbázis vonzó célpont lehet, ráadásul a kártya segítségével szinte teljes profilt lehet alkotni a birtoklójáról. A különböző adatokból (például az adószámból vagy a taj-számból) kiderülhet,hogy az illető hol lakik, mennyit keres, mikor járt orvosi szűrővizsgálatokon, van e köztartozása.

Péterfelvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információ szabadság Hatóság elnöke azonban erről úgy vélekedik: jogilag megfelelő az új szabályozás, és adatbiztonsági szempontból is minden rendben van, hiszen az egy helyen tárolt különféle adatokból minden hivatal vagy szerv csak azt tudja leolvasni, amihez „kompetenciája” van. Emellett az adatok beolvasásához a kártya tulajdonosának közreműködése is szükséges. Az ujjlenyomat esetében szintén külön leolvasót kell használni, ráadásul ez választható, nem kötelező eleme az e-kártyának. Az ingyenes új igazolvány egy sor, most még különálló okmány funkcióját átveszi. Például az adókártyáét és a taj-kártyáét is, bár ezeket nem vonják ki a forgalomból, viszont az új okmány tartalmazni fogja az e-kártyákon szereplő adatokat is, gyorsítva az ügyintézést. A kártya ugyanakkor nem váltja ki a vezetői engedélyt és a lakcímkártyát. Az útlevél sem lesz felesleges, csak helyettesíthető. Az okmány tárolhat ujjlenyomatot, ha ehhez az igénylő hozzájárul, és elektronikus aláírásra is alkalmas lesz. Az új személyazonosító érvényességi ideje a korábbinál rövidebb, csupán hat év lesz, 18 évnél fiatalabbak esetében pedig három év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!