Hírek

2017.03.05. 17:05

Színvonalas gálaműsort láthattunk, amelynek részeként átadták a kitüntetéseket is

Dunaföldvár - A település történetében, életében meghatározó eseményt, évfordulót ünnepeltek a dunaföldváriak szombaton.

L. Mészáros Irma

1989. március 1-je óta újra város Dunaföldvár, azóta ez a város napja. A szombaton tartott ünnepi rendezvényen Horváth Zsolt polgármester köszöntőjében arról szólt, hogy a város fogalmát jogi, gazdaságföldrajzi vagy építészeti szempontból is meg lehet ugyan határozni, de a legfontosabb mégis azok érzése, akik - akár, mert itt születtek, akár mert ezt választották, azt mondják: ez az én városom. Ez a mi városunk, itt szeretünk élni. Várossá nem rendelettől, nem is a lélekszámtól lesz egy település, hanem azoktól, akik lakják és tesznek érte.

A képviselő-testület döntése alapján ebben az évben Dunaföldvár Posztumusz Díszpolgára címet adományozott Takács Zoltánnak, a város 2015 októberében elhunyt önkormányzati képviselőjének, aki munkája mellett először sportegyesületi vezetőként tevékenykedett, majd 2003-ban részt vett a Fidesz helyi szervezetének megalakításában, s 2004-től elnöke is lett. Több cikluson át képviselő, 2006-tól a Tolna megyei Közgyűlés tagja, később elnöki tanácsadója volt. Minden területen elhivatottan dolgozott.

Minden területen elhivatottan Dunaföldvár fejlődésének szenvedélyes előmozdítójaként dolgozott. A díjat felesége és fia vette át.

VirágOm együttes szép dalai csendültek fel a gála zárásaként Fotó: Zsedrovits Enikő

A Dunaföldvár Sportjáért kitüntetést id. Sziklenka László mesteredző kapta. Hosszú és sikeres sportolói és edzői szakmai pályafutása után 2006-ban Dunaföldváron létrehozta a kajak-kenu szakosztályt, majd az országban az elsők között a Sárkányhajó klubot, amelynek versenyzői 2009-ben Európa-bajnoki, majd világbajnoki címet szereztek. Sziklenka László nevelőedzőnek tekinti magát: pályája során több olimpiai helyezett elindítója volt. Kozmann György a díjátadáson is részt vett. A földvári szakosztályból indult a tehetséges fiatal kenus, Némedi Konrád, aki a Dunaferr versenyzőjeként ifjúsági világbajnok lett.

A Dunaföldvár Gyermekeiért kitüntetést a Holler Utánpótlás Nevelő és Felnőtt Club kapta. Az elismerést az alapító elnök HollerFerenc vette át. A 2007-ben húsz gyermekkel indult sportegyesület ma több mint háromszáz fiatallal foglalkozik. A labdarúgáson kívül már kézilabda szakosztályuk is van, s tervezik a röplabda és kosárlabda sportágak bevonását is.

Ezt az ünnepi alkalmat használták ki a város vezetői, hogy a címzetes főorvosi címet bizonyító díszoklevelet átadják azoknak az orvosoknak, akik húsz éven át folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi, házi gyermekorvosi, valamint alapellátást végző fogorvosi munkát végeztek. Címzetes főorvosi címet kapott dr. Stingli Erzsébet, dr. Major Zoltán, dr. Jancsó Erzsébet, dr. Móricz Zoltán, dr. Englert Rolland, dr. Palkó Ágnes, Kisné dr. Péteri Judit.

Dr. Süveges Árpádné alpolgármester (balra) és Horváth Zsolt polgármester mellett akik elismeréseket vehettek át az ünnepségen: Sziklenka László, dr. Móricz Zoltán, dr. Stingli Erzsébet, dr. Major Zoltán,dr. Jancsó Erzsébet, Kisné dr. Péteri Judit, dr. Englert Rolland, dr. Palkó Ágnes, Holler Ferenc, dr. Juhász Katalin, Fafka Júlia, Gelencsér Irén, Márton Zoltán, Márton Zoltánné és ifj. Takács Zoltán

Díszoklevelet kapott Fafka Júlia gimnazista az országos népdaléneklési versenyeken és különösen a Fölszállott a páva elődöntőjében nyújtott teljesítményéért. Az elismerést két felkészítőjével, a földvári Gelencsér Irén zenetanárral és dr. Juhász Katalin néprajzkutatóval együtt vette át.

A Dunaföldvári Kulturális Egyesület által alapított Év mecénása kitüntetést az idén a Kemi-Ker Kft. tulajdonosai, Márton Zoltán és Márton Zoltánné kapták. A gálaműsor díjátadási ceremóniáját színvonalas és változatos műsor egészítette ki. Fafka Borbála Arany János-balladával, a Kun Erika vezényelte Annamatia Nőikar hangulatos népdal-feldolgozásokkal lépett a közönség elé. Reinecke szép D-dúr kompozícióját Lipták Ildikó (fuvola) és Perémi Erzsébet (zongora) adta elő. A gálaműsor zárásaként az újjáalakult VirágOm együttes szép dalai csendültek fel.

Mint dr. Juhász Katalin néprajzkutató friss kutatásaira hivatkozva megjegyezte: egy település versenyképességében sokat számít, hogy a kulturális és közösségi értékek létrehozásában mennyire vesznek részt a település lakói. Jó látni, hogy Dunaföldváron ez működik.

A gálaműsor is ezt bizonyította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!