Hírek

2013.07.16. 18:06

Szippantatni muszáj

Baracs – A lakók elégedetlenek a szennyvízszippantással. A szállítást végző vállalkozót kényszerpályára sodorták a törvényi változások. Mindkét fél az önkormányzat vezetőitől vár segítséget.

Körmendi Erzsébet

Amikor a Baracson lakó Homonnai Ferenc megkereste szerkesztőségünket szennyvízszippantással kapcsolatos problémáival, nem gondoltuk, hogy olyan kérdést feszeget, amely miatt a térség polgármestereinek a kormánymegbízottól kell segítséget kérniük. Legalábbis ezt fontolgatják az elöljárók.

– Baracson még nincs mindenütt csatorna, a szippantóssal pedig gondok vannak. Legutóbb például pénteken megígérte, hogy majd hétfőn kijön hozzánk, de hiába vártuk. Már nem először, és nem csak velünk tette ezt meg. A szennyvízszállítás nem olyasmi, amit félvállról lehet venni. Nekünk zárt vas tartályunk van, szabványos, nem szivárog belőle szennyvíz a talajba. Megtelik és nincs tovább, visszaduzzasztja a trutyit a házba – mondja Homonnai Ferenc.

Kiderült az általa elmondottakból, hogy már a tisztiorvosi szolgálathoz akart fordulni, mert a helytelen szennyvízkezelés közegészségügyi probléma. Szerinte gondoskodni kellene olyan szolgáltatóról, aki vészhelyzetben rendelkezésre áll.

Homonnai Ferenc szerint a szennyvízszippantás nem az a munka, amit félvállról lehet venni... (Fotó: Lázár Zsolt)



A polgármestertől is segítséget kért, ám a falu első embere sem tud azon a tényen változtatni, hogy a községben engedéllyel rendelkező vállalkozónak öreg az autója, gyakran elromlik, olyankor senkihez sem tud kimenni, feltorlódnak az igények, ráadásul a törvényi változások ellehetetlenítették a vállalkozást. Szívességből más településről járt át vállalkozó Baracsra mert a kényszer nagy úr! Nem fulladhattak bele a szennyvízbe! Július elseje óta azonban hiába próbálnak bárhonnan segítséget kérni – még dunavecsei szippantóssal is beszéltek –, mert senki sem vállalja a munkát: a helybélinek sem éri meg a fuvar, nemhogy másnak. A baracsi vállalkozó, Horváth Gábor decemberig kitart, becsületből. Utána abbahagyja.





A feleségével beszéltünk, aki elmondta, hogy a díjból eddig csak-csak meg lehetett élni, de júliustól tíz százalékkal kevesebbet számlázhatnak a rezsicsökkentés miatt. Plusz bevezették az útdíjat: minden egyes kanyarnál úthasználati matricát kell venni a benzinkúton. Tankolás, könyvelés, autójavítás..., ráadásként jött most ez a két tétel, és ráfizetéses lett a vállalkozás. Várai Róbert polgármester szerint ez nem csak náluk gond, hanem minden településen, ahol nincs csatorna. Valamit tenniük kell, mivel a szennyvízszállítás szigorúan vett kötelező közszolgáltatás, amit az önkormányzatnak meg kell oldania. De mi lesz, ha nem talál rá vállalkozót?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!