Hírek

2015.04.15. 14:45

Közösségi Művelődésért Díj Szántó Péternének, az MMK munkatársának

Dunaújváros - Harminchét év áldozatos munkáját ismerte el Szántó Péternének a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete. A Közösségi Művelődésért Díj dunaújvárosi kitüntetettjével beszélgettünk munkahelyén, az MMK-ban.

Szente Tünde

– A ház első igazgatója, Molnár Andrásné Györgyike 1978-ban „vagyonnyilvántartó” állást ajánlott – megy vissza az időben a díjazott.

– Idekerülésem előtt sokat gondolkodtam azon, hogy helyes döntés-e férjjel egy munkahelyen dolgozni? Édes-apám is figyelmeztetett, hogy ez nem egyszerű dolog, jól gondoljuk meg. Péter a nyitás óta, 1974. november 7-e óta van itt, népművelőként kezdett. Végül úgy döntöttünk, hogy belevágunk, s ha nem működik, váltunk. Most tartunk 2015-nél, s még itt vagyok.

Szántó Péterné a díjjal. Az MMK a helyi és országos pályázatok nyertesei között szerepel, tevékenységét tartalmasnak értékelik

– Nosztalgiázzunk egy kicsit. Tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját az MMK. Nehezebbek vagy könnyebbek voltak a hetvenes évek?

– Akkoriban más forrásokból, más leosztás szerint dolgoztunk. A művelődési központot a városi tanácson kívül a vállalatok, a Dunai Vasmű, a papírgyár, az óragyár, de a kisebb vállalatok is támogatták. A karbantartást, az állagmegóvást például a szakszervezetek finanszírozták, közülük kiemelném a DV Vasas Szakszervezeti Szövetséget. S mivel alapjaiban változott meg minden, az utóbbi évtizedben a pályázatírás köti le munkaidőm egy részét. Izgalmas vállalkozás szakmailag érdekes, formailag megfelelő, támogatásra méltó pályamunkákat összerakni. Az MMK rendszeresen a helyi és országos pályázatok nyertesei között szerepel, aminek köszönhetően az intézmény tevékenységét évről-évre tartalmasnak értékelik. A ház a négy évtizedes működése alatt számtalan országos és nemzetközi rendezvényt valósított meg, közöttük országos néptánc fesztiválokat, kórustalálkozókat, kiállításokat.

– Mit ért meg személyes sikerként a közösségi művelődés terén?

– A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetségben, a tánc világ- és Európa bajnokságok rendezésénél, turisztikai szakemberekkel együttműködve, megtanultunk úgy pályázni, hogy elsajátítottuk a turisztika sajátos nyelvezetét. Mellette sikerként könyvelem el azt is, amikor belső késztetésre, nap, mint nap úgy állok fel az asztal mellől, hogy amit lehetett, mindent megtettem a munkám végzése közben. Sokat tanultam a gazdasági vezetőktől, mint gazdasági ügyintéző, miközben az évek során a bér- és munkaerő-gazdálkodással, a társadalombiztosítással és a vagyongazdálkodással kapcsolatos teendőkkel is bővült a feladatköröm.

– Kik jutnak eszébe a mostani elismerésről?

– Hálás szívvel gondolok a mai napig az időközben eltávozott Molnár Andrásnéra, a szüleimre, a férjemre, minden olyan személyre, aki formálta a gondolkodásomat, és persze a kollégáimra, akik nélkül nem lehet eredményeket elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!