Hírek

2017.03.24. 18:25

A Kereskedelmi iskola szakács-, felszolgáló- és cukrászversenyt rendezett

Dunaújváros - Hagyományteremtő gasztronómiai versenyt rendeztek tegnap a Centrum Tanétteremben.

Balla Tibor

"Tavaszi gasztrokaland" elnevezést kapott a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája első alkalommal megrendezett gasztronómiai versenye, amelyet tegnap rendeztek a Centrum Tanétteremben.

A szakértő zsűri - Grábics Gábor, Szabó György, Szó Gellért - aprólékosan kielemzett minden "alkotást" Fotó: Zsedrovits Enikő

Azonmód meg is húzták a színvonal mércéjét, hiszen a fővédnökséget Cserna Gábor polgármester vállalta el, aki reggeli megnyitóbeszédében elfogultságot jelentett, hiszen ő maga is tanított az intézményben. Másrészről a zsűri elnökének is olyan sikeres személyiséget nyertek meg, mint Szó Gellért cukrászmester, aki egymás után két esztendőben is megnyerte a Magyarország "születésnapi tortája" pályázatot cukrásztermékével. Az ítészek között két, helyi szaktekintély is felsorakozott, mint Grábics Gábor a Corner Hotel és Kávézó ügyvezető tulajdonosa, valamint Szabó György mesterszakács, a Kiskohász étterem séfje.

Szabó Richárd a legapróbb részletre is odafigyelt az étel díszítésénél Fotó: Zsedrovits Enikő

Az első, szárnypróbálgató versenyen részt vett a hazai csapat mellett a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola három-három tagú csapata. Minden iskola egy cukrász, egy pincér és egy szakács összeállítással nevezett, akik egy, a megadott nyersanyaglista alapján általuk előre megálmodott menüsort készített el, és tálalt fel a zsűri elé. A felszolgálóknak még egy díszasztallal is el kellett varázsolniuk a zsűri tagjait.

Szó Gellért meglepte Cserna Gábor polgármestert az ország tortájával, aki viszonzásként a verseny kezdése után kávézni invitálta az irodájába Fotó: Zsedrovits Enikő


Hogy legyen képünk a színvonalról, álljon itt az egyik csapat menüje: Kacsamáj "zserbó" édesköményes, balzsamecetes madárbegy salátával, borjúkaraj egészben sütve hagymaroyallal, sárgarépapürével és spárgával, desszertnek pedig Almás csábítás".
Bővíteni is szeretnék a reményeik szerint évente visszatérő versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!