Hírek

2017.07.28. 17:05

Nem szűnt meg a szociális étkeztetés Baracson, csak más a szolgáltató!

BARACS Viharfellegek gyülekeznek a szociális közétkeztetés felett Baracson. Bosszankodnak az idősek. Őket senki nem kérdezte meg. Felháborítónak tartják a képviselők döntését, és tiltakoznak! Azt mondják: augusztus 10-én a képviselő-testület ülésén is hangot adnak majd véleményüknek.

Horváth László

A baracsi képviselők nem régen döntöttek arról, hogy a beadott pályázatok közül nem a helyi, hanem egy városi cég kap megbízást a szociális közétkeztetésre, amely nem ismeretlen a községben, hiszen már most is szolgáltat Baracson az intézményeknél.

Az érintettek körében azonban nagy a felzúdulás a változás miatt. Azt mondják, hogy nem akarnak dobozból, újramelegített ételt enni. Félő, hogy a döntés hatásaként bezár az eddigi szolgáltató, a Fehér Akác étterem. A döntés folyománya tehát további bonyodalmakat okozhat a községben. Gyárfás Béla baracsi lakos - a tiltakozók szószólója - lapunkhoz fordult segítségért, hogy panaszuk meghallgatásra találjon. Csütörtökön a az étteremben találkoztunk egy csoportjukkal, ahol a település szabadságon lévő polgármesterét helyettesítő Fehérvári József alpolgármester válaszolt a kérdésekre.

A baracsi idősek egy csoportja ragaszkodik a régi helyhez és ízekhez. Fehérvári József alpolgármester(jobbra) próbált válaszolni a kérdésekre. Mellette Czimmermann Mihály vállalkozó, és a panaszosok szóvivője, Gyárfás Béla

Bosszankodnak a baracsi idősek közül azok, akik a szociális közétkeztetési szolgáltatást eddig igénybe vették, ez egyértelműen körvonalazódott az összejövetelen résztvevők által elmondottakból. A héten tudták meg, hogy szeptember elsejétől már nem a megszokott éttermükből, a megszokott ízekkel vihetik haza ebédjüket.

- Leginkább azt nehezményezik az emberek, hogy szóbeszéd útján, már a döntés után kellett megtudniuk a változást - mondta lapunk tudósítójának Gyárfás Béla. Hozzátette: - Az időseket senki nem kérdezte meg. Nem akarnak dobozban kiszállított, majd újra melegített ételt enni, aminek a minőségétől is tartanak. Az eddigi szolgáltatóval teljesen elégedettek. Friss és ízletes ételeket tehettek az asztalra. Ráadásul megszűnik majd egy olyan hely is Baracson, ami nagyon sok ember, civil szervezet közös rendezvényének helyszíne volt eddig - sorolta az idősek aggodalmait a panaszosok szóvivője. Ez utóbbi lehetőséget, mint várható fejleményt megerősítette az asztalnál helyet foglaló Czimmermann Mihály is, aki jelenleg üzemelteti az éttermet. A pályázatok között szerinte nem volt jelentős különbség, így ő sem érti, miért ezt a döntést hozták a képviselők?

A találkozón részt vevő Fehérvári József alpolgármester válaszában kifejezte, megérti a méltatlankodást, de csak az idevágó törvénynek megfelelő döntést hozhatott a testület. A szokásos önkormányzati hírfelületeken időben közzé tették a témát, és azt megismerhették az érdeklődők. Az előterjesztések, így az ajánlatok is fenn voltak még az ülést megelőzően 2017. június 21. előtt a község hivatalos honlapján. Másrészt a pályázatok között nagy volt a különbség, és a részajánlattételt is kizárta a testület, ezért két ponton sem lehetett nyertes a helyi vállalkozó. Augusztus 10-én tartandó nyilvános képviselő-testületi ülésen beterjeszti napirendi pontként a témát, amelyre várja a megbeszélésen résztvevőket is.

Folytatás következik tehát augusztus elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!