Hírek

2014.08.04. 17:55

Az egész hazai szakszervezeti szféra demonstrált a Hankooknál

Dunaújváros - A szakszervezeti tüntetőknek a Hankook Tire gyártóegysége előtt megtartott gyűlésén a szolidaritás mellett tették le a voksot a szónokok.

Kőhalmi Kálmán

Sípok, dobok, zászlók, és persze sok-sok verbális üzenet – ezek érkeztek a Hankook Tire-nál működő, Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének vezetőjével együttérző rendezvényre. Ahogy olvasóink már találkozhattak vele: Bognár Ferencet, a dél-koreai tulajdonú cég szakszervezeti vezetőjét a társaság vezetői elbocsátották. Ahogy a nagygyűlésen többször elhangzott, azért, mert szabad idejében, saját pénzen jogot tanult.

Ahogy már megszokhattuk, az ilyen tömör kijelentések nem mindig a feltétlen igazság masszív (angolul solid) öntvényei. Keretes írásunkban a cég cáfolja is ezt, míg az érintett szakszervezeti vezető interjúnkban ad egészen más, elsősorban személyes vetületet a problémának. És azt is sorolnunk kell: két, választott szakszervezeti vezetőt bocsátottak el az elmúlt évben rendkívüli felmondással, míg négy szakszervezeti vezető önként távozott a cégtől. Székely Tamás, a VDSZ (Magyar Vegyipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) elnöke a színpadon elmondott beszédében kitért arra, hogy a demonstráció nem egy emberről szól, nem a kirúgott szakszervezeti vezetőről. Egy szakszervezeti vezetőt elbocsátani rendkívüli felmondással, olyan módszer, amely ellen tiltakozni kell, mert olyan fokú jogtalanság, amely félelmet kelt minden munkavállalóban.

A rögtönzött színpadon Székely Tamás kifejette. mutassuk meg, miért vagyunk itt! Átadtak a cég vezetésének egy hosszabb távú tárgyalási tervet, amelynek célja a béke és a nyugalom megteremtése. A szakszervezeti vezető reméli, értékelik ezt a gesztust, és diplomatikus folytatás követi majd.

A Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Mucsi Zoltán kérdésünkre elmondta: „A demonstráción, sok szakszervezet, konföderáció képviselteti magát, tőlünk, rajtunk kívül az Ifi, de itt vannak a LIGA, a vegyészek, a bányászok képviselői is.

Ez olyan történt a magyar szakszervezeti politikában, amire nemet kell mondani, amire azt kell mondani: stop! Kirúgtak egy embert. Ez önmagában nem esemény, de az a folyamat, ami ide vezetett, az nagyon sok mindent megmutat. Az csak a jéghegy csúcsa, hogy a Hankook szakszervezeti vezetőjét azonnali hatállyal eltávolították. Ez a munkáltatók számára bátorítást adhat. Az, hogy bármit meg lehet tenni, azt, hogy le lehet fejezni a szakszervezetet, azután a többi majd magától el fog halni... Ezt nem lehet megcsinálni Magyarországon, a Hankooknak be kell tartania a törvényeket. Mi nem egy emberért jöttünk ide, a szakszervezetekért, a szakszervezetek jogaiért demonstrálunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!