Hírek

2015.04.07. 17:54

Szombati nagytakarítás a Duna-parton - Diákok, civil szervezetek, vállalkozások csatlakoztak

Nagyszabású szemétszedési akcióra várják az önkénteseket szombaton reggel a Duna-partra. Tavaszi nagytakarítás.

Szabó Szabolcs

"A vers az elmének gondolat, a szívnek érzelem, a szemnek kép, a fülnek zene" – meglehet e Kiss Kálmán tanár úrtól származó idézet is elhangzik majd április 11-én, szombaton jelentkező takarítási napon, amelyet a Költészet napjára való tekintettel számos versidézettel is megtámogatnak majd a szervezők.

Életkép a Duna-partról. Bőven lesz munkájuk a szombati takarítási akció önkénteseinek, akiknek kisebb szemétlerakókat is fel kell majd számolniuk. (Fotó: Ady Géza)

A részletekről Orosz Csaba tü. alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának vezetője beszélt lapunknak:

– Márciusban már szerveztünk egy terepfelmérő takarítást a Lebuki patak pentelei szakaszán, akkor az MRE Újváros Drogambulancia munkatársai és önkéntesei tisztították meg a partszakasz egy részét. E héten szombaton azonban egy átfogó akció keretében tervezzük kitakarítani a Lebuki patak medrét, partszakaszát, a horgásztanyát és környékét, valamint, ha lehetőségünk lesz rá a szabadstrandon is. Az utóbbi hetek szervezési és egyeztetési munkájának köszönhetően számos helyi civil szervezet, vállalkozás, önkormányzati cég csatlakozott a kezdeményezéshez. Az április 11-én reggel nyolc órakor kezdődő tavaszi nagytakarításban részt vesz a Dunaferr Horgász Egyesület, a Partvédelmi Vállalat, a polgárőrség, a Dunaújvárosi Vízi Társulat, önkéntes tűzoltók, valamint az önkormányzat környezetvédelmi irodája is. Emellett fontos megemlíteni, hogy a közösségi szolgálat keretében több városi középiskola diákjai is segítik majd a munkát. Szorgos kézből azonban soha nincs elég, így továbbra is várjuk a jelentkezőket. Mint említettem a takarítási akció szombaton reggel nyolc órakor kezdődik, gyülekező pedig a horgásztanyánál lesz – mondta el Orosz Csaba, akit a szükséges felszerelésekről is kérdeztünk.

– Támogatóinknak, valamint Hingyi Lászlónak, a terület önkormányzati képviselőjének köszönhetően a szemészedéshez szükséges gyűjtőzsák és gumikesztyűt is tudunk majd biztosítani a résztvevőknek. A remélhetően eredményes szombati nagytakarítás végén pedig egy tál meleg ebéddel szeretnénk megköszönni a munkát az önkénteseknek – tette hozzá Orosz Csaba.

Orosz Csaba tü. alezredes, a kezdeményezés főszervezője

A DH fotósa a múlt héten járta körbe a takarítási akció tervezett útvonalát és számos illegális szemétlerakó helyre bukkant.

A mellékelt hasábokon található nagy képünkön e hulladéklerakókból mutatunk egyet. Sajnos, ez is azt bizonyítja, hogy a takarítási nap önkénteseinek bőven lesz dolga szombaton délelőtt Pentelén és a Duna-parton.

 

Zöld adatok, Tiszta terek

A Dunaújvárosban található parkok területe: 1 636 910 négyzetméter, amelyből 1 156 700 négyzetméter a gyepfelület és 188 600 négyzetméter cserje és/vagy sövény, valamint 3 463 000 négyzetméter az erdőterület nagysága. Legutóbb tavaly ősszel, az Mobilitás hét keretében rendeztek nagyszabású akciót „Tiszta utcák, tiszta terek” címmel, akkor öt napon szedhették az eldobált hulladékot az akcióhoz csatlakozó önkéntesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!