Hírek

2015.02.10. 17:55

10 nap áll rendelkezésre elégetni a kerti hulladékot

Rácalmás -Egész évben mindössze tíz olyan nap, amikor Rácalmáson elégethetik a lakók a kerti hulladékot, de a megjelölt napokon is csak délután négy és este tíz óra között tüzeskedhetnek.

Körmendi Erzsébet

A képviselőtestület módosította a köztisztaságot szolgáló rendeletét, amelyben az avar és kerti hulladékok égetésének külön szabályozási tételt szentel. Szigorúak, de lakosságbarátok az előírások.

Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben (a kertben) komposztálással történhet, rögzíti a rendelet. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló), valamint a komposztálásra alkalmatlan (gombás vagy egyéb fertőzött) kerti hulladék ártalmatlanítható, mégpedig tavasszal február, március és április, ősszel pedig október és november utolsó csütörtökén és péntekén 16 és 22 óra között.

Így Rácalmás teljesen füstmentes övezet lesz nyaranta, amikor az emberek szívesen kiülnek a kertbe, kipihenik a nap és a hét fáradalmait, beszélgetnek szeretteikkel. Kimondottan a lakók kérésére alkotta a testület a tűzgyújtási rendeletet, mert sokan panaszkodtak: bosszantó, ha a szomszéd felfüstöli a ház asszonya által kiteregetett, addig hófehér ruhákat, vagy az éghetetlenül nyirkos falevél füstje megkeseríti a család szabadtéri estéjét.

A rendelet további szabályokat is lefektet: ha a jelzett napokon párás, ködös a levegő, esik az eső, akkor meg kell várni a következő alkalmat. Füstködriadóban és erős szélben szintén tilos tüzelni. Továbbá: égetni csak száraz kerti hulladékot lehet! A füstképződés csökkentése érdekében ezeket először szikkasztani, szárítani kell. A hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalék, valamint az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket vagy ezek maradékait.

Szigorú a rendelet, ez kétségtelen. De a lakók érdekeit szolgálja. A városvezetők évekkel ezelőtt több száz családnak ingyen adtak komposztálót, havonta elvitetik a műanyag flakonokat, a lombtalanításon kívül az ingatlanokon összegyűlt avar és kerti hulladék (lomb) elszállíttatását is megoldják ősszel és tavasszal is vagyis minden feltételről gondoskodnak, biztosítják a hátteret, hogy a lehető legkevesebb hulladék maradjon a településen. Csak egyet kérnek: ne tüzeskedjenek! A lakók jelezzék a polgármesteri hivatalban, ha valaki megsérti az elírásokat, a hivatal pedig gondoskodni fog a rendelet betartatásáról, mondta kérdésünkre dr. Györe Andrea jegyző.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!