Hírek

2010.11.12. 10:26

Szonda figyeli a partot

Dunaújváros/Kulcs - Geodéziai fúrásokkal telnek a napok Táborálláson, az észlelő kutak segítségével figyelik majd a talaj vízszintjét és mozgását. Kulcsról rossz hírek érkeztek: a vis maior pályázatot el lehet felejteni...Nincsen veszélyben sem lakóépület, sem közintézmény

Dunaújvárosi Hírlap

A Belügyminisztérium pince- és partfalveszély-elhárítási szakértői bizottságának elnöke 15 mérési pontot javasolt. Az önkormányzat szakemberei a szakvéleménytől függetlenül rendelték meg a fúrásokat, amelyek alapadatokkal szolgálnak a stabilizálási tervek elkészítéséhez, valamint megmutatják, hol van a legnagyobb gond. Mert a vízzel telített részekre kell beépíteni a dréncsöveket, amelyek a dombról és az alatta lévő partról kivezetik a vizet.

Kulcs - mondhatni talán így is - vesztésre áll. Miközben a Sőtér sétány alatti rész ha csak lassan is, de biztosan tovább csúszik a Duna irányába, a Belügyminisztérium Pince- és Partfalveszély-Elhárítási Szakértői Bizottsága elutasította, hogy az itteni partcsuszamlást vis maior helyzetnek nyilvánítsák.

Miközben a part nem egy helyütt négy-öt métert is rogyott, és három nyaralót ki kellett üríteni, a szakértői vélemény csupán a legenyhébb, ötös besorolású veszélyeztetettségi fokozatba sorolta a kulcsi löszpartmozgást.

Az elutasító határozat indoklásában többek között arra hivatkozik, hogy a csúszás az üdülők mellett csak két lakóházat érint, és azokat sem közvetlenül, továbbá hogy közintézményt nem fenyeget, árvizet pedig nem okozhat. (Keretes írásunkban foglaljuk össze, mi minősül a kormányhatározat szerint igazi vészhelyzetnek .)

- Nagyon el vagyunk keseredve, mert biztossá vált, hogy nem pályázhatunk a vis maior alapra. Ezek után nem volt más választás, minthogy leállítsuk a parthelyreállítás tervezését. Csak a részletes tervek elkészítése ugyanis öt és fél millió forintba kerülne, anélkül, hogy bármilyen munkát is elkezdhetnénk a területen - mondta el lapunknak Kiss Csaba.

A település polgálmestere hozzátette: bár pénzt és segítséget nem kaptak, feladatot róttak rájuk: továbbra is el kell keríteni a mozgó partszakaszt, és az önkormányzatnak meg kell akadályozni, hogy illetéktelenek bejussanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!