Hírek

2016.04.20. 19:05

Sztrájk, több helyszínen - A megyében közel 1500 pedagógus csatlakozott az országos felhíváshoz

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb pedagógussztrájkra zajlott szerdán. Sokan csatlakoztak. Összesítő jelentés.

Szabó Szabolcs

A legutóbbi, pénteki kétórás figyelmeztető sztrájkhoz képest arányaiban sokkal több pedagógus csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szerdára meghirdetett egész napos munkabeszüntetéshez. Lapunk megkeresésére Haraszti Julianna, a PSZ járási vezetője sikeresnek ítélte a sztrájkot, amelyhez több városi és térségi intézmény csatlakozott.

Üres termek - életkép szerda délelőttről az Arany iskolából (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Szerdán - a diákfelügyeleti alapvető szolgáltatás nélkül - számos helyi alap- és középfokú oktatási intézményben nem volt tanítás.. Az akcióhoz csatlakoztak a helyi bölcsődék is.

Az utóbbi évtizedek talán legnagyobb pedagógus sztrájkra zajlott le szerdán. Dunaújvárosban és a város környékén is több alapfokú és középfokú oktatási intézményben nem volt tanítás.

A munkabeszüntetéshez csatlakoztak a szociális ágazat dolgozói is, így Dunaújváros öt bölcsődéjében is sztrájkoltak a munkavállalók.

Egységben az erő - sztrájkoló pedagógusok az Arany János Általános Iskolában. Kérdés, mi történik az országos akció után...

Az országos munkabeszüntetést szervező Pedagógusok Szakszervezetének járási ügyvivője lapunknak elmondta, a megyében több mint 1440 fő jelezte, hogy csatlakozik a munkabeszüntetéshez, mindebből 350-en sztrájkoltak hivatalosan a járásban.

- Összességében sikeresnek mondható a sztrájk, hiszen sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, bízunk benne, hogy a döntéshozók végre érdemben foglalkoznak az érdekképviseletek és a szakmai szervezetek által képviselt ágazati problémákkal - tette hozzá Haraszti Julianna.

Üres tantermek fogadták munkatársainkat többek között az Arany János Általános Iskolában is, ahol Horváth Éva pedagógus, a PDSZ helyi ügyvivője nyilatkozott a DH-nak:

- Továbbra is célunk, hogy a köznevelési kerekasztal helyett érdemi tárgyalásokat folytasson a kormány a pedagógus-szervezetekkel és szakmai tömörülésekkel. Tény, hogy számos pontban közeledtek az álláspontok, ám egyelőre csak ígéretek vannak, törvényi, rendeleti változások nem történtek. A tiltakozó akciókat addig kívánjuk folytatni, amíg legalább a korábban megfogalmazott követeléseink fontos pontjai nem teljesülnek - fogalmazott Horváth Éva.

Szerdán nem nyitottak ki a bölcsődék. Képünkön a Makk Marci tagintézmény munkatársai (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A lapunk által szemlézett oktatási intézményekben a sztrájkoló pedagógusok kockás inget, vagy fekete ruhát viseltek. Akciójukhoz, a korábban meghirdetett feltételek mentén több országos szakszervezet is csatlakozott szerdán délben.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Fejér Megyei képviselője Hatvaniné Sáfár Erzsébet, a helyi Makk Marci Bölcsőde munkatársa lapunknak elmondta, szolidaritásból (is) társultak a pedagógusok akciójához, mellette pedig továbbra is kiállnak a bölcsődei dolgozók már korábban megfogalmazott követeléseiért, amelyben többek között ez áll 3 pontban: A pedagógus életpálya (középfokú bértábla) kiterjesztése a középfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei kisgyermeknevelőkre. A szociális ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások megkezdése és folytatása a kormányzat és az ágazatban érintett érdekképviseleti szervezetek közt. A szociális ágazat egészére kiterjedően jogszabály írja elő, hogy a munkaközi szünet a munkaidő része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!