Hírek

2013.11.12. 18:40

Szükséges és kényelmes az akadálymentesítés

Dunaújváros - A mozgáskorlátozottak életét segítő megoldások kényszerű, együttérzésből fakadó kiadások? Nem, gazdasági szükségszerűség által meghatározott beruházások is lehetnek.

Kőhalmi Kálmán

Pontosabban: azoknak kell lenniük! Hogyan is? A válaszhoz legfeljebb szempontokat adhatunk. Ahogy az az előadás is, amelyet Farkas Zsolt, a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesületének elnöke tart majd november 20-án, szerdán 10 órától a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában. A szervezet építész végzettségű titkára épp emiatt kérte fel az előadás megtartására.

Farkas Zsolt ugyanis a mozgáskorlátozottak helyi szervezetének elnökeként sok éven keresztül követte nyomon előbb kiharcolva, majd meghívásra a városban zajló beruházásokat, mennyiben felelnek meg az akadálymentesítés gyakorlati szempontjainak. Aztán a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tapasztalati tanácsadó képzésén a hosszú idő alatt összegyűjtött ismeretei rendszerezett szakmai alapokat kaptak.

A szakértő szerint az elmúlt jó tizenöt évben sok minden változott a városban és környékén. Számos útvonal, kereszteződés, közintézmény akadálymentesítése megtörtént. (Tisztázzuk, komplex akadálymentesítésről beszélünk, hiszen a mozgáskorlátozottak igényei mellett figyelembe kell venni a látás- és halláskorlátozottak szempontjait is.) Számára, mint szakértő számára nem is az a fájdalmas elsősorban, ha még nem történt meg egy meglévő létesítmény akadálymentesítése. Sokkal tragikusabb, ha egy új beruházás során rosszul (esetenként kisebb spórolások miatt itt-ott egy-két centit, néhány fokot elcsalva) végzik el a feladatot, így csak látszatra valósul meg az akadálymentesítés.

A főiskola beruházásai során kialakítottak egyik mozgáskorlátozott társával, valamint a főiskola szakembereivel, az ott dolgozó építészekkel együtt egy katasztert, amely a gyakorlati szempontokhoz, és nem egyszerűen a szabványokhoz igazodik. Hasonló szempontok alapján készült el az a rendszer, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított országos programban hétezer közintézmény felmérését végezték el szakértők. A munka során Farkas Zsolt száznyolcvan létesítmény felmérésében vett részt. A felmérés alapján adatbázis készül, ami a kiírt pályázatokhoz is szempontokat szolgáltat majd.

Mindezekről bővebben a november 20-ai előadáson számol majd be, a tervezők, kivitelezést végző szakemberek és természetesen minden érdeklődő számára összegzi, milyen módon kell akadálymentessé tenni egy létesítményt. Egy-egy beruházás akár sokmilliárdos nagyságrendű, tizenöt-húsz évig érdemben a megvalósításkor kialakított formájában funkcionál, tehát a téma jelentősége igen nagy. Farkas Zsolt szerint a területen érintett helyi szakemberekkel jó együttműködés alakult ki, így arra számít, hogy sok ismerős arcot lát majd. Azonban időről időre érdemes feleleveníteni ezt a témát, illetve a minisztérium által végzett felmérés új szempontokat adhat hozzá az eddig ismertekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!