Hírek

2017.02.17. 18:20

Új települési támogatási formákat vezet be az önkormányzat

Dunaújváros - Több új települési támogatási formáról is döntöttek csütörtöki ülésükön a városatyák. Ellenszavazat nélkül fogadták el a képviselők a születési és a gondozási támogatás bevezetését, valamint a lakhatási támogatás emelését.

Szabó Szabolcs

Cserna Gábor polgármester által beterjesztett és a közgyűlés által elfogadott javaslat szerint ez év március elsejétől születési és gondozási támogatásra jogosultak az érintett helyi családok. Mivel új települési támogatási formákról van szó, érdemes tisztázni a részleteket.

A megszavazott határozati javaslatban ez olvasható:

Ezen új támogatási formák célzottan a Dunaújvárosban élő, újszülött gyermeküket saját otthonukban fogadó/nevelő családok anyagi terheit kívánják csökkenteni. Egy egyszeri egyösszegű; és egy fél éven keresztül havi rendszerességgel nyújtandó kiegészítő jellegű támogatást nyújtanak a családoknak.

- Fontosnak ítélem azt - mondta a polgármester -, hogy a támogatási formák a lehető legtöbb családba eljuthassanak, ezért az egyik jogosultsági feltételként a családok egy főre jutó jövedelem-határát méltányosan határoztuk meg, figyelemmel különösen arra a közismert tényre, miszerint közvetlenül a gyermek születése előtt az édesanyák jövedelme csökken, kiadásaik ugyanakkor a gyermek várásával kapcsolatosan emelkednek.

Több száz családnak jelenthet anyagi segítséget a két új települési támogatás. A 2017-es év első dunaújvárosi babája, Csorba Lora Julianna édesanyja Csorba-Sebek Judit óvó karjaiban

A jogosultságról: a gondozási támogatásra jogosult a gyermekét saját háztartásában nevelő szülő, törvényes képviselő amennyiben: legalább az egyik szülő, a gyermek születésekor és az azt megelőző 12 hónapban megszakítás nélkül dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Emellett a gyermeknek is rendelkeznie kell bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel. A rendelet szerint a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 százalékát, vagy a gyermekét egyedül nevelő személy esetében 350 százalékát. A gondozási támogatás összege gyermekenként havi 5 ezer forint hat hónapon át. Szinte hasonló feltételeknek kell megfelelni a születési támogatáshoz, amely egyszeri 25 ezer forintot jelent. A rendelet itt úgy fogalmaz: A gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 százalékát.

A korábbi évek születési adatai alapján az önkormányzat úgy számol(t), éves szinten közel háromszáz újszülöttet és családjaikat érintheti e két támogatás, erre mintegy 16 és fél millió forintot különítenek el a város költségvetésében, ám kiemelték, több igénylő esetén, e keretösszeget bővítik majd. Fontos, hogy emiatt hátrány az idei évben megszületett gyermekek szüleit nem éri, hiszen a születéstől számított 6 hónap áll rendelkezésre a kérelmek benyújtására. A hatályba lépés időpontja - 2017 március 1. - előtt született gyermekekre vonatkozóan is megállapíthatók a születéshez kapcsolódó új ellátások.

Szintén e határozati csomagban emelték fel a lakhatási támogatás havi összegét 5 ezerről 6 ezer forintra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!