Hírek

2015.08.10. 13:12

Szúnyoggyérítés: 117 ezer hektáron

Augusztus 3. és 9. között 37 ezer hektáron légi kémiai, több mint 35 ezer hektáron földi kémiai és majdnem 4 ezer hektáron biológiai módszerrel végezték a szúnyogok számának csökkentését. A gyérítés az elmúlt héten 213 települést érintett. Erre a hétre 428 településen összesen 117 ezer hektár kezelését tervezik.

Az országos szúnyoggyérítési program hetedik hetében ismételten a kánikula nehezítette a munkát. Tekintettel a hőségre, a hétvégi gyérítések számát minimalizálták és inkább a hétköznapra ütemezték a munkálatokat, különös figyelemmel a turisztikai területekre. A kivitelezők továbbra is a lehető legkésőbb kezdik meg a légi és a földi kijuttatást, valamint az előzetes tájékoztatás mellett fokozott figyelemmel vannak a méhészekre is.

Az előző heti tervezett program néhány kisebb területet leszámítva teljes mértékben megvalósult, azaz a kezelés megtörtént Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Fejér megyében, továbbá Budapesten, a Csepel-szigeti, Dunakanyarban, Dunaújváros, Ipoly, Szekszárd és a Tisza-tó térségében.

Augusztus 10. és 16. között légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Baja-Mohács térségében, a Balatonon, Szolnoknál, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Zala megye területén is. Földi kémiai eljárással dolgoznak a hét folyamán Budapesten, Csornán, a Dráva mentén, Győr és Mosonmagyaróvár térségében, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Légi kémiai úton a Tisza-tónál csökkentik a vérszívók számát. Ezen a héten biológiai gyérítésre Győr térségében kerül sor.

Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!