Hírek

2013.09.08. 19:45

Szüret elégedetten

Az adonyi szőlőhegyen szombaton megkezdődött az idei szüret. Több szőlősgazda döntött úgy, nem hagyja tovább a fürtöket a tőkén, itt az ideje, hogy a hegy leve a hordókba kerüljön.

Agárdy Csaba

Az egész országra jellemző, hogy szinte ahány gazda, annyiféleképpen várta, várja a szüretet. Volt, aki azt mondta, az utóbbi száz év legjobb termése lesz, volt, aki szerint az időjárás nem kedvezett a szőlőnek, a nyár eleji esőzés, az utána következő szárazság nem tett jót a termésnek.

Egy biztos: minden gazda felfokozottan várta, illetve várja a szüretet. Így volt és van ez az adonyi szőlőhegyen is, ahol a hétvégén megkezdődött a szüret. Sági Sándornál népes társaság gyűlt össze, a munka előtti közös reggelit közel húszan fogyasztották el, majd jött, aminek jönnie kellett.



A szüret után Sági Sándor nem volt elégedett, de különösebben csalódott sem. – Kevesebb volt a mennyiség, mint tavaly és a cukorfok is alacsonyabb, de arról nem beszélhetek, hogy rossz lett volna a termés. A jó isten ezt adta, ezt kell elfogadni. Gévai Gábor kimondottan elégedetten nyugtázta a mustfokolás után az idei termését.


– Tavaly a szőlőm nagy része elfagyott, most kimondottan jó termésnek és mustfoknak örülhetek. Meltréder Géza is öreg rókának számít az adonyi szőlőhegyen, de az utóbbi években nem foglalkozott szőlőműveléssel, borászattal. Az idén azonban visszatért, újra szüretelt.

– Egyáltalán nem panaszkodhatok. A mennyiség nagyobb, mint amire számítottam és a cukorfok is teljesen rendben van. Az adonyi szőlőhegyen a szüret ezen a hétvégén folytatódik, remélhetőleg a terméssel a továbbiakban is elégedettek lesznek a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!