Hírek

2015.09.11. 18:29

Szüreti kilátások, boros remények: jobb termés ígérkezik, mint tavaly volt!

Adony - Az új bor ünnepét és a hálaadó litániát idén október 10-én rendezik az adonyi Szőlőhegyen.

Pekarek János

– Ezen a hétvégén valószínűleg az összes, még a tőkéken maradt fehér szőlőt leszedik a Szőlőhegyen! – osztotta meg velünk értesüléseit Králl István, a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony nagymestere, maga is szőlőbirtokos.

Králl István nagymester Fotó: Zsedrovits Enikő

A nagymester véleménye szerint jó közepes termésre lehet számítani azokon a lankákon. Nem úgy, mint a tavalyi, rendkívül csapadékos nyár után, amikor a rendkívül csapadékos, borús nyár után gyakorlatilag a tőkén rohadt el a legtöbb szőlő.

Idén a minőséggel aligha lesz baj, vélte Králl István. MIvel azonban a változatosság kedvéért ezúttal sok napsütés, viszont rendkívül eső mutatkozott a nyáron, kevés lesz a lémennyiség. Vagyis: jó minőség, rossz mennyiség.

Volt már azért ennél nagyobb baj is a Szőlőhegyen...

Az illatos szőlőket már a nyár elején leszedték, sok helyen már forr a must, néhol borokat is kitesznek már az asztalra. Igaz, többnyire csak saját fogyasztásra, leginkább kóstolásra, mivel azért még nem tisztult le teljesen a legújabb bor, ahogy mondják: még nem asztalképes.

Ahhoz még többszöri derítés, legalább egy hónapnyi várakozás szükséges. – Adonyban nem szokták elkapkodni a dolgot! – jegyezte meg a nagymester.

A vörösborok alapanyagát adó kékszőlőt azonban még várhatóan két hétig a tőkéken hagyják a gazdák: számítva a vénasszony nyarának napsütésére. Hadd legyen minél testesebb, sűrűbb a lé, hadd növekedjen a cukorfok, hogy minél erősebb, ízesebb vöröseket, rozékat erjeszthessenek belőle a pincék mélyén.

Úgyhogy mostanában a szokottnál is sokkal többen látogatnak ki a kisvárostól hét kilométerre lévő Szőlőhegyre, ahol amúgy is ritkán telepednek le szemlélődni, pihenni az emberek. Most azonban kifejezetten a sok munka ideje következik! Előbb a szüret, aztán a préselés, a fejtés, a borkészítés kívülállónak megannyi rejtélyes művelete.

A végeredményért pedig október 10-én, szombaton délután két órától a szőlőhegyi kápolnánál mondanak hálaadó liturgiát az adonyiak. Ott hirdetik ki, ki lesz az év borásza, és ott látják vendégül egymást is az új borral...

 

Szent Orbán nevével alakultak meg

Szent Orbán pápa, a szőlőtermelők és a borászok védőszentje nevét vette fel az adonyi borosgazdák rendje, mintegy másfél évtizedes fejlődés nyomán. Az első, még informális szervezkedések 1993-től kezdődtek, annak érdekében, hogy javítsák a helyi Szőlőhegy borainak minőségét, erősítsék az adonyi borászkodás egészen az ókori római időkig visszavezethető hírnevét.

1998-ban alakult meg az Adony Környéki Szőlő- és Borbarát Egyesület, amely 2006-ban vette fel a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony nevet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!