Hírek

2015.12.08. 16:15

„Azt mondták, van egy aura-matrac és ez meg fog engem gyógyítani”

Dunaújváros - Az alábbiakban egy tanmesét olvashatnak egy merőben különös egészségügyi állapotfelmérésről, riogatásról és egy csodatévő matracról. Mindez írásunk főhősének kétszázezer forintjába fájt. Sőt, végül jóval többe...

Szabó Szabolcs

Hölgyem, a felmérés tanúsága szerint ön nagyon rossz állapotban van, meglehet, már csak hónapjai vannak hátra... Mennyi pénze van az egészségére? - ezzel a merőben furcsa diagnózissal és kérdéssel szembesítették egy szeptember 19-én történt állapotfelmérésen a nyugdíjas Albert Istvánnét, aki először nagyon megijedt, majd meghallgatta az úgymond vizsgálatot elvégző személyek ajánlatát.

- Azt mondták, van egy aura-matrac és ez meg fog engem gyógyítani. Ez a matrac tele volt kör alakú részekkel és ezekben a körökben több hegyes tű. Azt mondták, ez a matrac 200 ezer forintba kerül és ha otthon ki tudom fizetni, akkor szívesen haza is visznek - elevenítette fel a duol.hu-nak az értékesítés menetét a hölgy. A továbbiakban már minden a terméket kínáló cég képviselőinek szándékai szerint történt. A Barátság városrészben élő Albert Istvánnét kocsival hazaszállították, ott, a már említett kétszázezret kifizette a gyógyító matracért, ám itt még nem ért véget a történet.

Nem a mi feladatunk eldönteni, hogy milyen gyógyhatással bír az olvasónk által több százezer forintért megvásárolt termék. Munkatársaink tapasztalata szerint egy biztos: szúrós élmény

- Volt az ágyam mellett egy lágylézer készülék, amelyet még az idén vettem 300 ezer forintért egy másik cégtől. E készülékkel azóta sem volt semmilyen problémám. Rendszeresen használtam egészen szeptember 19-ig, amikor az illető urak azt mondták, hogy ezt a készüléket elviszik és beállítják a betegségeimhez és majd október 20-án visszahozzák. Utólag visszagondolva borzasztóan naív voltam, hiszen nem kaptam semmilyen papírt, telefonszámot, átvételi elismervényt. Semmit. Október 20-ig vártam, de nem történt semmi, ezért elkezdtem nyomozni. Megtudni, hogy pontosan milyen cég is adta el nekem ezt a matracot, amit nem is használtam, hiszen nagyon fájt, amikor megpróbáltam ráfeküdni. Elmentem a fogyasztóvédelemhez, majd feljelentést tettem a rendőrségen. Közben úgy értesültem, hogy a tőlem elvitt készüléket nem sokkal később egy helyi idős hölgynek próbálták eladni - persze ezt nem tudom bizonyítani. Mindezt azért mondtam el, hogy mások ne járjanak úgy mint én. Figyeljenek oda, ne hagyják magukat becsapni. Kérjenek leellenőrizhető információkat a terméket kínáló céges képviselőktől - fogalmazott a duol.hu-nak Albert Istvánné.

A világhálón keresgélve több, külsőleg az említett termékhez hasonló matracot találtunk, többségét 4500 és 16 ezer forint között kínálták a vásárlóknak. A lapunkat felkereső hölgy által kifizetett 200 ezer forintos ár tehát mindenképpen irreálisnak tűnik.

Albert Istvánné legközelebb december 17-én találkozik a fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársaival, a fejleményekről természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Jó hír, hogy jövőre már a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi majd az árubemutatókon értékesítő cégeke.

Fokozott ellenőrzés jön!

Januártól a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi az árubemutatókon értékesítő cégeket, miután a parlament elfogadta a kereskedelmi törvény rájuk vonatkozó módosítását. Kara Ákos államtitkár három pontban foglalta össze a szigorítás lényegét: tilos lesz az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódó ajándék, árengedmény, vagyoni előny reklámja, kötelező lesz az ügyfélszolgálat működtetése, és nem lehet a bemutatókon hitelt kínálni a részvevőknek.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégek feltöltötték a raktáraikat a karácsonyi vásárra, ezek értékesítését még a régi szabályok szerint folytathatják le, hiszen a szigorítás csak az új év első napján lép hatályba. Ezért ügyeljenek a fogyasztók arra, hogy ne dőljenek be a megtévesztésnek. A törvényhozók bíznak benne, hogy a jövőben nem lehet majd különlegesnek mondott, valójában egyszerű árut csillagászati áron kínálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!